Tim Knol tovert natuur van Vlieland om in theaterzaal

Toen de coronacrisis kwam en al zijn optredens werden geannuleerd, verzon singer-songwriter Tim Knol (30) gewoon iets nieuws. Bij de pakken neerzitten wilde hij niet, dus richtte hij De Wandelclub op. Gisteren en maandag was hij op Vlieland.

Tim Knol treedt op Vlieland op.

Tim Knol treedt op Vlieland op. Foto: De Wandelclub

Met het wandelen begon Knol vorig jaar al. Hij was toen 120 kilo en vond van zichzelf dat daar wat af moest. Een paar maanden geleden, met het begin van de lockdown, besloot hij het wandelen en optreden te combineren. ,,Het is een prima alternatief. Je kunt afstand houden en nog steeds lekker liedjes spelen.”

Van Knols Wandelclub kunnen mensen lid worden voor dertig euro per jaar. Zo’n achthonderd leden zijn dat al, vertelt Knol. Zij krijgen korting op tickets, ledendagen en krijgen een wandeltijdschrift. De tochten die Knol tot nu toe deed in Gasselterveld (Drenthe), De Woude (Noord-Holland) en Natuurpark Lelystad waren al snel uitverkocht. Op Vlieland liep deze week ook Amsterdamse singer-songwriter Awkward I mee.

Tien kilometer op sleeptouw

Op Vlieland was Knol – die in 2010 doorbrak en sindsdien dikwijls op grote muziekfestivals zoals Lowlands, Pinkpop staat – al veel vaker geweest. Bijvoorbeeld voor optredens tijdens het festival Into the Great Wide Open. Daarvoor kwam hij dan naar het poppodium De Bolder, het recreatiegebouw van camping Stortemelk. ,,Maar dan fietste ik alleen maar van het dorp naar De Bolder en terug. En soms fietste ik dan met een kater nog een rondje over het eiland.” Veel kreeg hij daar dan niet van mee.

Met De Wandelclub is het daarom voor het eerst dat de zanger echt over het eiland wandelt. En dat valt niet tegen, vindt Knol. ,,Maar vermoeiend is het wel, gelukkig heb ik goed getraind.” Zijn medewandelaars neemt hij tien kilometer lang op sleeptouw. En dat doet hij tweemaal per dag. De route, uitgezet door eilander Bojan Bajic, voert over smalle bospaadjes of een verlaten tennisbaan. De deelnemers komen uit het hele land meewandelen. ,,Het is echt een fijn publiek. Het voelt hier als een warm bad.”

Harde wind

Op zo’n tennisbaan houdt Knol stil. Op die plek kunnen de dertig deelnemers op anderhalve meter afstand van elkaar staan luisteren naar Knols nummers. Aan de harde wind op eilanden moet hij soms wel zijn playlist aanpassen. Dan speelt hij wat hardere nummers. ,,Dat wisselt echt per locatie. Bij andere wandelingen kun je soms bijvoorbeeld even in een kerkje zitten. Daar kun je rustigere liedjes zingen.”

Het zijn niet de grote zalen, waar Knol de afgelopen jaren met regelmaat stond. ,,Maar die mis ik ook niet echt”, zegt hij. ,,Of ik nou voor dertig of vijfhonderd man sta, maakt mij niet zo veel uit. Het is in beide gevallen gewoon leuk.”

Wel is Knol bezorgd om de podia die straks één voor één dreigen om te vallen. ,,Daarover maak ik me wel zorgen, net als iedereen in culturele sector.” Volgens Knol hebben die culturele instellingen te maken met een ,,laconieke houding van de overheid”.

Of ik nou voor dertig of vijfhonderd man sta, maakt mij niet zo veel uit

Het eiland vindt Knol een ,,topper”, om overheen te lopen. Dat de artiest zich wel thuis voelt op het Waddeneiland komt ook omdat hij is opgegroeid in Hoorn aan het Lauwersmeer. ,,Ik hou extreem veel van water en weidsheid.”

Vorige maand nog speelde singer-songwriter Douwe Bob in de natuur op Terschelling, tijdens de digitale editie van Oerol. Dat werd hem toen niet in dank afgenomen: de politie verweet hem een evenement te hebben georganiseerd waarbij mensen zich niet aan de afstandsregels hielden. Zijn spontane optreden bij het duinmeertje van Hee werd toen bestraft met een proces-verbaal.

Nieuws

Meest gelezen

menu