Tips van een Friese boekhandelaar: De drukpers die de wereld veranderde, een reddingspoging in de ruimte en de Marker Wadden in foto's

Wat is een verrassende nieuwe binnenkomer? Welk verhaal komt ontzettend binnen en welke nieuwe schrijfbelofte dient zich aan? Wekelijks tipt een Friese boekhandelaar actuele titels die opvallen in de grote stroom aan boeken die verschijnen. Vandaag: Vincent Stumpel van Het Boekhuis in Bolsward en Workum.

Vincent Stumpel.

Vincent Stumpel. Foto: Simon Bleeker

Terug naar het Florence van de vijftiende eeuw, voor Vincent Stumpel, met het nieuwe boek van Ross King. Dit keer over een beroep dat heel dichtbij hem staat: dat van boekhandelaar.

De winkel van Vespasiano da Bisticci (1421-1498) in Florence had aan klandizie bepaald geen gebrek. Vermogende klanten konden bij hem rijk geïllustreerde manuscripten bestellen om daarmee een eigen bibliotheek mee op te bouwen. ,,Al op twintigjarige leeftijd was hij beroemd, hij was een gedreven handelaar, een boekenfreak”, zegt Stumpel over deze vroege branchegenoot, die in zijn stad harde concurrentie kreeg van een nonnenklooster met een drukpers.

In De Boekhandelaar van Florence, het nieuwste non-fictieboek van de Canadese auteur Ross King , wordt Vespasiano gevolgd in zijn werk. Hoe hij op zoek ging naar belangrijke werken uit de oudheid en die op bestelling in zijn atelier liet kopiëren voor zijn klanten. Een arbeidsintensief en kostbaar proces. ,,Maar zijn klantenkring was dan ook top of the bill . Vespasiano had contact met veel rijke mensen, die een honger hadden naar bijzondere boeken. Maar hij is een handelaar van de oude stempel, alles gaat met de hand. Het kostte één persoon zo’n vier tot vijf maanden om één boek te maken voor een klant.’’

Grote verandering

Met de komst van de drukpers en lompenpapier in plaats van perkament konden boeken, pamfletten en daarmee meningen in rap tempo verspreid worden. En voordeliger. ,,Een gedrukt boek kostte toen nog maar twintig procent van wat een manuscript kostte. En als je naar nu kijkt: nu heb je een boek voor 20 of 25 euro.” Vespasiano kreeg last van die drukpers, die niet alleen zijn vak veranderde maar de wereld. Stumpel: ,,Het is een prachtig boek over een boekhandelaar in een tijd van grote verandering. Echt een aanrader, zeker als je geïnteresseerd bent in boeken. Het leest heerlijk.”

Eerder las Stumpel van dezelfde auteur De Koepel van Brunelleschi , over de bouwer van de kathedraal van Florence. Ook dit speelt zich af in de vijftiende eeuw. ,,Sindsdien ben ik verslingerd aan deze schrijver. Dit nieuwe boek kwam een week geleden binnen. Ik dacht meteen: hebben!”

Leuke onzin

Van de vijftiende eeuw, naar de toekomst. In Project Hail Mary, van science fiction-auteur Andy Weir , is de mensheid wanhopig bezig met overleven. Stumpel: ,,Het is een avonturenroman in de ruimte, over een man die na een jarenlange slaap wakker wordt in een ruimteschip. Hij is zijn geheugen kwijt en het blijkt dat hij de wereld moet redden. Als je over fantasy of science fiction moet vertellen, klinkt het vaak als pure onzin. Maar het is wel heel leuke, pure onzin.”

Hoofdpersonage Ryland Grace blijkt ook nog eens de enige overlevende van het ruimteschip. Hij koerst naar een andere planeet om daar een oplossing te vinden waarmee de mensheid gered kan worden. Stumpel maakt een vergelijking met Weirs debuut The Martian . Dat ging over een astronaut die er alleen voor staat op Mars. In 2015 werd dit boek van de Amerikaanse auteur verfilmd. ,,Ik kan me voorstellen dat dat met dit verhaal ook gebeurt. Het is een heel amusant boek voor science fiction-liefhebbers. Je moet wel van het genre houden.”

Fotoboek

Van het fotoboek Marker Wadden - Eilanden van morgen krijgt Stumpel onmiddellijk zin om dit natuurgebied in aanleg zelf te bekijken. Dat kan, want er gaat een veerdienst naar deze nieuwe eilanden en je kunt er verblijven. ,,Dus dat gaan we doen.”

De Marker Wadden is een natuurherstelproject van Natuurmonumenten. Het fotoboek laat zien hoe met klei en slib eilandjes zijn aangelegd, een werk dat begon in 2015. Het natuurgebied is nog steeds in ontwikkeling.

,,Ik pakte het boek op uit nieuwsgierigheid, omdat het gaat over een natuurproject dat in verrassend korte tijd is opgezet. Je ziet hoe het is aangelegd, bijvoorbeeld dat er een hovercraft is gebruikt om zaden te verspreiden. Er is weinig tekst, maar veel beeld. Ik vind het heel erg geslaagd, echt reclame voor dit gebied. Het leuke is ook dat dit over een natuurgebied gaat waar je naartoe kan, in andere mag je niet altijd komen.”