Twee Friese shows zijn komende zomer te zien op Lowlands dankzij Explore the North: ,,Daar zijn we trots op”

Wie komende zomer het festival Lowlands bezoekt, loopt de kans twee shows te zien die in Fryslân zijn gemaakt. Het zijn twee voorstellingen van Productiehuis van het Friese winterfestival Explore the North

Joost Oomen & Kruidkoek.

Joost Oomen & Kruidkoek. Foto: Explore the North

De shows zijn te zien binnen het literatuurprogramma van Lowlands. Het gaat om Vruchtjes Eten van Joost Oomen & Kruidkoek en Poetic Resistance van Willie Darktrousers, Dean Bowen, Maxime Garcia Diaz en Martin Rombouts.

De producties zijn deels tot stand gekomen in Leeuwarden, in de loop van 2020 en 2021. Ze kunnen eindelijk het land in nu de coronabeperkingen zijn versoepeld.

De organisatie van het festival en productiehuis Explore the North is het afgelopen jaar op volle toeren blijven draaien. Er werden nieuwe interdisciplinaire projecten ontwikkeld op verschillende locaties. Een groot deel daarvan is in de tweede helft van 2021 voor het eerst te zien in Leeuwarden tijdens het eerste zomerfestival van Explore the North: The Summer Sessions.

Dit wordt gehouden van juni tot en met september en op diverse festivals en podia in het land, waaronder dus Lowlands. Ook talentontwikkelingstrajecten waaraan Explore the North verbonden is zoals Jonge Schrijvers en #nieuwestukken lopen door. In november 2021 presenteert Explore the North daarnaast weer een groot stadsfestival in Leeuwarden.

Comedy

Het drie dagen durende festival A Campingflight to Lowlands Paradise is een van de grootste festivals in ons land, met een diverse programmering met muziek, theater, film, comedy, literatuur, straattheater, wetenschap en beeldende kunst. Mark Hospers, directeur van Explore the North, is verheugd dat talent uit het Noorden landelijk aan de slag kan bij aansprekende festivals.

,,We bieden makers van hier en van elders de tijd en ruimte om zich te ontwikkelen en te werken aan producties van niveau. Daarom is het zo belangrijk voor het (noordelijke) makersklimaat dat onze producties ook te zien zijn op de grote landelijke podia, zoals Lowlands. Daar zijn we trots op.”

Poetic Resistance is een kruisbestuiving en een poëtische aanklacht van vier jonge, getalenteerde makers. Muzikant en kunstenaar Willie Darktrousers en performers Martin Rombouts, Maxime Garcia Diaz en Dean Bowen hebben de koppen bij elkaar gestoken voor splinternieuw werk over woede en verzet. Het is een razende interactie tussen woord en geluid.

In deze theatrale voorstelling wordt met poëzie, muziek en spoken word de filosofische kant van activisme en protest onderzocht. Wat betekent het om je ergens tegen te verzetten? Kan een demonstratie een gedicht zijn, een manifest een kunstobject? Poetic Resistance is een productie van Explore the North, met dank aan WORM Rotterdam. De voorstelling gaat op 23 juni in première in de Westerkerk in Leeuwarden tijdens The Summer Sessions van Explore the North.

Vrolijkheid

Schrijver, dichter en performer Joost Oomen (1991) en de garagejazzband Kruidkoek doen in Vruchtjes Eten een onderzoek naar vrolijkheid. Wat is vrolijkheid precies? Wat is het belang van vrolijkheid in een wereld die steeds meer geregeerd wordt door schrikbeelden en angst?

In januari werd Oomen door De Volkskrant uitgeroepen tot hét literaire talent van het jaar 2021, kort nadat zijn goed ontvangen debuutroman Het Perenlied verscheen. De première van Vruchtjes Eten was op Explore the North 2019 te zien. Daar was het een echte festivalhit. Deze zomer is de voorstelling op diverse plekken in Nederland te zien, waaronder Lowlands.

Lowlands 2021 vindt plaats van 20 tot en met 22 augustus