Adriaan Volk kan met zijn debuut over een homoseksuele jongen die psychisch lijdt, een steun zijn voor veel jongeren | Jeugdboek

Opgroeien in een klein christelijk dorp en dan twijfelen over je gevoelens wat betreft de liefde, zeker als je ontdekt vooral op andere jongens te vallen; voor de jonge Bram levert dit veel onzekerheden op. Hij krijgt veel paniekaanvallen die uiteindelijk leiden tot een dramatische beslissing. Zijn poging uit het leven te stappen mislukt, maar hoe dan verder?

De vuurtoren van Ameland.

De vuurtoren van Ameland. Foto: Shutterstock

Bram heeft via internet een drankje en pillen besteld die hij wil gebruiken om een eind aan zijn leven te maken, maar nadat hij alles heeft doorgeslikt moet hij overgeven. ‘Ik denk dat ik stik. Mijn zicht wordt wazig – ik krijg geen lucht – ik probeer mijn vleugels uit te slaan om weg te vliegen, maar ik val. Hard en diep.’ Dit is te lezen in de inleiding van de jeugdroman Later als ik vliegen kan van debutant Adriaan Volk. Daarna volgt een uitgebreid verslag van een drie weken durend, intensief groepstherapieprogramma waar Bram aan deelneemt op Ameland. Er zijn nog vijf andere jongeren, allemaal met een bijzondere achtergrond en worstelend met problemen. Jongeren die in het begin nog wantrouwend ten opzichte van elkaar zijn, maar in de loop van de weken ook steun bij elkaar vinden.

Nieuws

menu