Veel bijval voor campagne Stichting Friesland Pop

De subsidie van Stichting Friesland Pop wordt vanaf volgend jaar stil gezet. De bedreigde popkoepel begon vorige maand een campagne om de politiek op andere bedachten te brengen.

De band Cloudsurfer won de afgelopen editie van de Kleine Prijs van Fryslân, een van de activiteiten van Stichting Friesland Pop.

De band Cloudsurfer won de afgelopen editie van de Kleine Prijs van Fryslân, een van de activiteiten van Stichting Friesland Pop. Foto: Titus van ’t Veer

De in 1987 opgerichte stichting kreeg de afgelopen weken veel bijval; het manifest dat Friesland Pop opstelde is inmiddels door tientallen prominenten uit het cultuurveld ondertekend en er verschenen opiniestukken in de krant over het belang van de popkoepel. Nauta hoopt dat de politiek de waarde van zijn organisatie voor de Friese popcultuur zal inzien: „Het is nog geen januari 2020.”

Ook veel musici hebben hun ervaringen over Friesland Pop gedeeld, zegt directeur Sjouke Nauta. „Het is mooi dat muzikanten op die manier willen laten merken wat ze door de jaren heen aan Friesland Pop hebben gehad. Sommige verhalen kende ik zelfs niet eens. Het onderschrijft dat we al die jaren gewoon goed bezig zijn geweest.”

Honderd activiteiten

De stichting is misschien niet altijd even zichtbaar, toch organiseren zij jaarlijks meer dan honderd activiteiten in de provincie. „Natuurlijk haalt niet alles de krant. Een talentstage in het dorpshuis van Appelscha of een sunday session in de Musykfabryk in Heerenveen zal misschien weinig ophef in de media veroorzaken, maar voor de lokale bands is de professionele feedback die ze daar krijgen van wezenlijk belang om nieuwe stappen te kunnen zetten.”

Nauta noemt Daily Bread een ‘schoolvoorbeeld’ van een act die zich via de stapstenen van Friesland Pop ontwikkeld heeft. „In maart 2008 gaf de band z’n eerste optreden, in Kollum tijdens een voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân. Drie maanden later won Daily Bread de finale, waardoor die in ons coachingstraject Freesonica terecht kwam. De band ontwikkeld zich heel snel. In januari stond hij op Eurosonic Noorderslag en nog geen maand later zat hij bij een groot Amerikaans boekingskantoor en had-ie een platendeal bij Excelsior. En dat alles binnen een jaar.”

Als voorbeeld hebben we naar Sportstad Heerenveen gekeken. We vonden dat de popmuziek net zo’n infrastructuur verdiende

Ilanois, The Homesick en Esther de Jong zijn andere voorbeelden van acts die zich via de stichting buiten de provinciegrenzen in de kijker hebben gespeeld. Volgens Nauta het bewijs van een goedwerkende popketen waar talentontwikkeling voorop staat. „Als voorbeeld hebben we naar Sportstad Heerenveen gekeken. We vonden dat de popmuziek net zo’n infrastructuur als de sport verdiende. Deze keten hebben we in de afgelopen dertig jaar opgebouwd en onderhouden. Nu is het een doorlopend verhaal. Daar dreigt een gat doordat Friesland Pop ertussenuit valt.”

Fries Straatfestival

Omdat ook het Fries Straatfestival en Bevrijdingsfestival vanaf volgend jaar geen provinciale subsidie meer krijgen, worden de speelmogelijkheden voor beginnend poptalent uit de provincie gedecimeerd. „De winnaar van de Kleine prijs van Fryslân of de singer-songwriter contest konden wij altijd op deze festivals programmeren. Op reguliere festivals zoals Welcome to The Village is weinig plek voor Friese acts. Terwijl Friesland op muziekgebied een bovengemiddeld actieve bevolking heeft.”

„Ik proef dat de provincie heel erg voor vernieuwing wil gaan. Wat mij dan verbaast is dat ze niet hebben gekeken naar de inhoudelijke vernieuwing die vanuit haar eigen bevolking komt. Het zou niet om vernieuwing van instituties, maar om vernieuwing van inhoud moeten gaan. Trends volgen elkaar binnen de popcultuur sneller op dan waar dan ook. Via onze trajecten komen elk jaar zo’n vijftig nieuwe acts uit de meest uiteenlopende genres bovendrijven.”

Wij richten ons op de breedte en houden ons vooral bezig met opkomend talent, dan kun je moeilijk concurreren met profs

De beoordeling waarop is besloten de subsidie voor Friesland Pop stop te zetten, is gemaakt door een externe commissie. Nauta vindt dat de adviescommissie zich bij de beoordeling te veel door artistieke kwaliteit heeft laten leiden. „Wij richten ons op de breedte en houden ons vooral bezig met opkomend talent, dan kun je moeilijk concurreren met professionele cultuurmakers.”

Externe commissie

Nauta ziet dus ook niets in deze werkwijze met een culturele adviescommissie van buitenaf. „De ambtenaren en bestuurders in de provincie zelf weten veel beter hoe het culturele veld in elkaar steekt. Laat hen opnieuw zelf het cultuurbeleid bepalen.”

Stichting Friesland Pop vreest voor einde na afwijzing subsidie

Voor succesvolle bands als The Homesick en Daily Bread dienden de activiteiten van de in 1987 opgerichte Stichting Friesland Pop als springplank. Voor toekomstige bands of dj's zijn die mogelijkheden om zich te ontwikkelen er in Fryslân niet meer, vreest de stichting. De organisatie krijgt voor de komende periode (2021-2024) geen enkele subsidie meer van de provincie Fryslân.

Nieuws

menu