Dit artikel is vandaag gratis

Vier Friese kanshebbers uit Dokkum, Leeuwarden, Holwerd en Easterlittens voor de titel 'meest geliefde buitenkunstwerk van Nederland'

Het kunstwerk Vallende vrouwen van David van Kampen in Leeuwarden. Foto: De Ochtend van 4

Wat is het mooiste kunstwerk in de openbare ruimte van Nederland? In de verkiezing van het NPO Radio 4 programma De Ochtend van 4 mag het publiek deze zomer het antwoord op die vraag bepalen. In het Noorden dingen twaalf kunstwerken mee voor de titel ‘meest geliefde kunstwerk in de openbare ruimte’, waaronder vier Friese.

Is het Wachten op hoog water van Jan Ketelaar op de dijk bij Holwerd, Mast van Gerrit Terpstra in Dokkum, Vallende vrouwen van David van Kampen in Leeuwarden of het kunstwerk met het gedicht Soms, na de merke van Joop Visser in Easterlittens? Of misschien toch een kunstwerk uit Groningen, zoals Het andere monument in Engelbert of de IJzeren Wadloper bij Pieterburen, of de Drentse Ode aan de zon in Odoorn of Monument Oerwold in Roderwolde?


Noordelijke finalist

Iedere dag breekt een luisteraar in KRO-NCRV’s De Ochtend van 4 de komende dagen een lans voor een kunstwerk uit Noord-Nederland dat ontroert, blij maakt, verwondert of dat om andere reden zijn of haar favoriete buitenkunstwerk is. Aan het eind van de week wordt vervolgens bekend welke van de twaalf noordelijke kanshebbers ook de meeste stemmen van de luisteraars heeft gekregen. Dat kunstwerk is in augustus dan de noordelijke finalist voor de landelijke verkiezing.

De verkiezing kwam van de grond tijdens de lockdown, waarin ook musea vanwege corona noodgedwongen hun deuren gesloten moesten houden. Presentator Niels Heithuis riep luisteraars toen op om te vertellen over mooie kunstwerken in de buitenruimte, waar op dat moment nog wel van kon worden genoten.

Eindstrijd

De honderden aanbevelingen die dat opleverde komen tot en met 13 augustus in De Ochtend van 4 voorbij. Wekelijks staan daarbij de kanshebbende kunstwerken in een andere regio centraal. Oost en West gingen Noord al voor, Zuid en Midden volgen nog. Vanaf maandag 16 augustus kan het publiek uit de vijf regiofinalisten zijn uiteindelijke favoriet kiezen, het winnende kunstwerk wordt op 22 augustus bekendgemaakt.

Je stem uitbrengen kan via de website van NPO Radio 4, hier is ook een overzicht van de genomineerde kunstwerken te vinden.

Nieuws

menu