Voor deze Friezen betekende een optreden bij DWDD een enorme duw in de rug

Na vijftien jaar en 2428 afleveringen komt er vanavond een einde aan De Wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk vond het tijd voor wat anders. Voor artiesten, schrijvers betekende een uitnodiging van het programma een enorme duw in de rug van de promotiecampagne voor album of boek.

De 21-jarige Habtamu de Hoop uit Easterein schopte het zelfs tot tafelheer.

De 21-jarige Habtamu de Hoop uit Easterein schopte het zelfs tot tafelheer.

Voor zangeres Elske de Wall uit Leeuwarden bijvoorbeeld was het een opsteker dat ze haar eerste album Moon over Paris uit 2010 in DWDD mocht promoten. ,,Ast dêr dan spylje mochtest, dan hie dat in soad effekt.” Je kwam er ook niet zo maar. Voor een dergelijk programma werd er een beroep gedaan op een TV-plugger. ,,En dan moast echt prate as Brugman. Komst der net samar binnen”, weet ze.

Voor DeWall was het het eerste optreden op nationale tv. ,,Dat ferjit ik fansels noait mear.” Later werd ze wel eens uitgenodigd voor een zogenaamde recording. De laastste keer was in 2014.

Habtamu de Hoop

De 21-jarige Habtamu de Hoop uit Easterein schopte het zelfs tot tafelheer. Het was slechts een keer, maar toch. Hij had het optreden te danken toen hij met medestudenten van de opleiding Journalistiek in Zwolle op bezoek was bij het programma. Toen Matthijs van Nieuwkerk de studenten vroeg of iemand ambities had presentator te worden, stak De Hoop de hand op. Hij werd uitgedaagd om het promotiespotje waarin de gasten worden aangekondigd in te spreken. ,,Dat ging eigenlijk best goed en ik heb het filmpje toen gebruikt voor mijn sollicitatie bij Het Klokhuis waar ik toen mee bezig was.”

De Wereld Draait Door zal altijd een dierbaar programma voor mij blijven. Matthijs die mij de intro liet doen in het reclameblok (27-11-17) wat er mede voor zorgde dat ik presentator van @hetklokhuis pic.twitter.com/0ASj1qE7df

— Habtamu de Hoop (@HH_1998) March 27, 2020

Misschien wel dankzij het filmpje kreeg hij de baan. Dat liet hij uiteraard aan de redactie weten. Die nodigde hem daarop uit als tafelheer. De eerst keer kon hij, al onderweg op de Afsluitdijk, weer rechtsomkeer maken. Vanwege het overlijden van Charles Aznavour werd de inhoud omgegooid. ,,Dat fûn ik hiel spitich, mar twa moanne letter bellen se wer.” Hij zat toen met de Lemster turner Epke Zonderland aan tafel. ,,Tegearre hawwe doe noch wat yn ’t Frysk praat.”

De tv-carrière heeft De Hoop overigens vorig jaar weer zelf beëindigd voor de studie bestuurskunde aan de Thorbecke Academy in Leeuwarden. ,,Ik fyn it moai om in leuk programma te meitsjen. Mar ik sit no foar de PvdA yn de gemeenteried fan Súdwestfryslân en ik merk dat ik it noch moaier fyn om my foar oaren yn te setten.”

Ronnie Terpstra

Ronnie Terpstra van Boekhandel Van der Velde was twee jaar lang vaste gast in het panel van boekverkopers. Ook in het laatste jaar mocht hij weer aanschuiven. Het effect van het programma merkte hij dagelijks in de winkel. ,,Als daarin een boek omhoog werd gehouden, werd het gezien door een á twee miljoen mensen en kon je er maar beter voor zorgen dat je het boek in de winkel op voorraad had. Het leuke was ook dat er op zulke verschillende manieren aandacht was voor boeken. Je had het panel, maar er waren ook uitgevers en auteurs te gast.”

Voor de boekenbranche was het programma erg belangrijk. Zelf zocht Terpstra altijd een boek uit naar zijn eigen smaak. ,,De meeste reacties zijn positief, maar je hebt ook wel eens mensen die er niks aan vinden en dan heb je er een discussie over.” Dat vond Terpstra nooit erg. Ook tijdens de een op een-contacten met klanten is er wel eens een discussie. Het gat wat DWDD achterlaat voor de branche is groot. ,,Maar er komt vast wel eens iets nieuws. Dat is altijd zo geweest.”

Vanwege de coronacrisis kreeg DWDD een ander einde dan verwacht. Zo is er al twee weken geen publiek meer aanwezig en werden sommige uitzendingen drastisch ingekort vanwege ingelaste persconferenties en toespraken.

Wel is DWDD populairder dan ooit. In de afgelopen weken verdubbelde het aantal kijkers en werden verschillende records neergezet met maandag als hoogtepunt: 4,6 miljoen kijkers. Op sociale media klonk nog de oproep om het programma langer door te laten gaan, maar de opvolger staat al in de startblokken. Vanaf maandag is Margriet van der Linden terug met haar talkshow M.

De laatste aflevering van DWDD is vanavond te zien om 19 uur op NPO 1

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws

menu