Dit artikel is vandaag gratis

Voorstelling ‘Vondel was een vrouw, Johanna Gray’ in Leeuwarden gaat niet door wegens gebrek aan belangstelling

Slechts negen dagen zat ze op de troon, de Engelse Tudor-koningin, Jane Grey (1537-1554). Over deze vergeten koningin, zou Theater Kwast op zondag 27 november 2022 in Huis Van Eysinga te Leeuwarden een ontroerende tragedie spelen van de hand van Petronella Moens (1762-1843). Foto: Theater Kwast

De voorstelling Johanna Gray in museum Huys van Eysinga in Leeuwarden gaat zondag wegens tegenvallende kaartverkoop niet door. Het stuk van het Amsterdamse Theater Kwast is onderdeel van de productie ‘Vondel was een vrouw’ dat vergeten schrijfsters uit de historie, vooral de 17e en 18e eeuw, in de spotlight wil zetten. Vondel, Bredero en Hooft zijn uit die tijd bekende namen, maar allemaal man.

Acteurs en musici repeteren in deze theaterserie steeds één dag en spelen nog diezelfde avond voor publiek, met de tekst in de hand. In Leeuwarden zou een stuk van Petronella Moens (1762-1843) uit Kûbaard gespeeld worden.

Moens werd wel in Fryslân geboren, maar haar leven speelde zich vooral buiten de provinciegrenzen af. Ze was zeer productief, en in de 18 e en 19 e eeuw erg populair als schrijvende vrouw. Bijzonder aan Moens was ook dat ze blind was. Johanna Gray was de enige tragedie die de Friezin schreef.

De Kwast speelt nog drie voorstelling van ‘Vondel was een vrouw’, maar Johanna Gray komt niet meer ten tonele.

Nieuws

menu