Make Music Day: Vriendschappelijke strijd tussen 30 drumbands van over de hele wereld, waaronder Hollandia Bolsward en Traditonal Collective uit Leeuwarden

Voor de meeste Friese drumbands kwam het verzoek net te vroeg om mee te doen aan de jaarlijkse Make Music Day, maar twee Friese bands zagen toch kans zich te meten met bands over de hele wereld.

Traditional Collective tijdens de opnames voor hun filmpje voor Make Music Day

Traditional Collective tijdens de opnames voor hun filmpje voor Make Music Day Foto: Traditional Collective

21 juni staat wereldwijd bekend als Make Music Day . Doel is om verschillende culturen met elkaar in contact te brengen door middel van muziek. Elk jaar staat een ander instrument centraal. Dit jaar zijn het de drums. Vandaar dat bedacht werd om een drumbattle te houden, een vriendschappelijke wedstrijd waarbij drumbands elkaar proberen uit te dagen.

Elke groep speelt een solostuk van hooguit twee minuten dat wordt afgesloten met een afzonderlijk ritueel. Hollandia Bolsward , dat vorige week na een lange rustige coronatijd eindelijk weer kon oefenen in het eigen gebouw, nam meteen een stuk op voor de wereldwijde drumbattle . ,,We vonden het heel leuk om weer eens iets te hebben”, zegt voorzitter Johanna Jongstra. ,,Het was wel heel kort dag. Het liefst hadden we opnames gemaakt in de Broerekerk, maar dat kon zo snel niet geregeld worden. Daarom hebben we het maar in ons eigen clubgebouw gedaan.”

Het idee dat hun filmpje aanstaande maandag te zien is met nog zeker dertig bands van over de hele wereld, vinden ze bij Hollandia ‘heel mooi’. De in 1903 opgerichte showband heeft de coronatijd zonder kleerscheuren weten te overleven. Alle zeventien leden zijn lid gebleven. Wel is de kas leger geworden omdat er geen optredens waren en de instructeur doorbetaald is.

Latin music

Ook bij het ensemble Traditional Collective uit Leeuwarden was men blij dat er eindelijk weer eens een uitdaging was. De in 2015 opgerichte slagwerk- en muziekgroep telt vijftien leden. De slagwerksectie bestaat uit zeven personen. Omdat afgelopen zaterdag het filmpje opgenomen moest worden (bij de Oldehove) waren maar vijf slagwerkers beschikbaar. Wel is tambourmaître Jordana Piloto tevreden over het resultaat. Ze laten een mix zien van traditioneel en modern Amerikaans slagwerk. Bijzonder is dat het statige, enigszins ceremoniële ensemble Latin music brengt, dus heel swingend.

Van Slovenië tot Mexico

Aan Make Music Day doen onder andere muzikanten uit Brazilië, Nigeria, India, Slovenië, Litouwen, Mexico en de Verenigde Staten mee. Naast twee Friese drumbands doen nog vijf Nederlandse bands mee. Jan-Willem van Kruyssen van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân ( OMF ) hoopt dat de bands elkaar wereldwijd gaan inspireren. ,,Langzaam maar zeker komt het leven weer in beweging en kunnen muzikanten weer samenspelen. Wat is er mooier om dit samen te vieren tijdens Make Music Day. Er valt nog veel van elkaar te leren.”

De online stream van Drum Battle is op 21 juni om 17:00 uur te zien vanaf het Facebook-kanaal van Leeuwarden-Fryslân 2028. Gelijktijdig met een livestream vanuit London, New York en São Paulo. Voorafgaand aan de stream organiseert de OMF online workshops voor drummers en percussionisten.