Vroedmannen, melkpap en ooievaars. Rinus Spruit beschrijft in zijn nieuwe boek het onnadrukkelijke zoeken naar oriëntatie in het heel gewone leven | Boekrecensie

Rinus Spruit heeft iets met geschiedenis, en dan ook gedetailleerd. In zijn roman De verlossing van Jacobus Smallegange draait het om kindersterfte, borstvoeding en ‘vroedmannen’ in de 19e eeuw.

Boeken.

Boeken. Foto: Shutterstock

Rinus Spruit (1945), Zeeuws schrijver, is een prettige verteller. In zijn nieuwe boek, De verlossing van Jacob Smallegange , betreedt Gerard Strobrand het toneel: zestiger, alleenstaand, een man die bezigheid zoekt en geïnteresseerd is in relaties. Van begin tot einde maakt Strobrand een sympathieke indruk. Hij beleeft geen grote drama’s, maar leeft niet langs de werkelijkheid heen. Hij is verwant aan zijn bedenker, de auteur dus, wat betreft de belangstelling voor het verleden. Van Spruit is die belangstelling welbekend. In zijn vorige boek, het in 2019 verschenen De wonderdokter , putte hij uit het dagboek van de Zeeuwse plattelandsarts Albert Willem van Renterghem, die man die al heel vroeg, bijna nog eerder dan Sigmund Freud, zich bezighield met psychoanalyse en hypnose.

Nieuws

menu