Ook Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de ex-dominee uit Harlingen, en Frans Hemsterhuis uit Franeker horen bij de filosofen | Boekrecensie

Filosofie is een avontuurlijk verhaal als je er regionaal naar kijkt. John Locke reisde ooit over het Friese platteland en Descartes kreeg het in Utrecht aan de stok met de gereformeerde Voetius. In Denkers en dwalers, het nieuwe boek van Erno Eskens uit Gorredijk, kom je het allemaal tegen.

Erno Eskens uit Gorredijk.

Erno Eskens uit Gorredijk. Foto: Tjerk de Reus

De grote denkers in de filosofie, komen die niet uit Griekenland? Socrates, Plato, Aristoteles, en zo verder. In de middeleeuwen Aquino en Ockham, en veel later zijn er dan de Duitse en Engelse filosofen die uitgroeien tot kampioenen van het denken, van John Locke tot Immanuel Kant. Maar Nederland? Heeft onze kleine regio meegedaan, met de grote filosofie?

Erno Eskens (1965) kan zich voorstellen dat mensen niet meteen een reeks namen uit de mouw schudden als het om filosofen uit de Lage Landen gaat. ,,Maar die zijn er zeker wel”, zegt hij, wijzend op zijn boek dat nét verschenen is: Denkers en dwalers , een ‘geschiedenis van de filosofie in de Lage Landen’.

,,Natuurlijk kun je denken aan Spinoza, misschien wel de allergrootste filosoof uit ons land, maar onderschat ook niet de betekenis van mensen als Erasmus en Domela Nieuwenhuis. Nederland is daarbij ook nog eens een knooppunt van de nieuwe filosofie geweest in de zeventiende eeuw, met effecten tot helemaal aan de andere kant van de oceaan, bij de vorming van de Verenigde Staten van Amerika.”

Nieuws

menu