Warnser Bachensemble gunt ook de jeugd de muziek van Bach

Het jubileumconcert van het Warnser Bachensemble is voor de dirigent en leden behalve een viering, ook een kans om jongeren in aanraking te laten komen met klassieke muziek.

Dirigente Pauli Yap zet met de leerlingen van groep 7 van de Mattheüsschool in Joure de puntjes op de i voor het concert van komend weekeinde.

Dirigente Pauli Yap zet met de leerlingen van groep 7 van de Mattheüsschool in Joure de puntjes op de i voor het concert van komend weekeinde. Foto: Simon Bleeker

Veertig jaar geleden zag je als koorlid nog wel eens wat jongeren in het publiek bij een klassiek concert, maar tegenwoordig zie je eigenlijk alleen nog maar grijze hoofden, vertelt Afke Wijngaarden van het Warnser Bachensemble. Zonde, want klassiek is zo mooi en rijk. Vandaar dat het Warnser Bachensemble en de stichting frysKlassiek , waarvan het ensemble onderdeel onder is, alles uit de kast trekt om ook de jeugd in aanraking te laten komen met de grote componisten.

Voor het twintigjarig bestaan pakt het Warnser Bachensemble groot uit en krijgen ook kinderen een podium tijdens het concert van zaterdag in Heerenveen en zondag in Bolsward. Jeugdkoor de Mattheüszangers doen mee, evenals groep 7 van de St. Mattheüsschool uit Joure.

Auditiefilmpje

De jeugd heeft het speciale jubileumlied ingestudeerd dat dirigente Pauli Yap schreef voor het concert. De basis van het stuk zijn drie bekende melodieën van Bach. Het stuk wordt ook meegespeeld door vijf kinderen, die zijn uitgenodigd om mee te spelen in het orkest.

De organisatie had muziekscholen en -docenten gevraagd leerlingen te stimuleren een filmpje in te sturen bij wijze van auditie om hen zo de gelegenheid te geen in het grote orkest mee te spelen. De oogst was een beetje mager. ,,We hebben slechts vijf aanmeldingen gekregen”, vertelt Wijngaarden. De wet op de privacy speelde het ensemble hierbij parten, evenals het gebrek aan muziekscholen. ,,Veel docenten zijn niet bij een muziekschool aangesloten, waardoor het lastiger is om namen en nummers te achterhalen.”

De vijf die wel hebben gereageerd, spelen de melodie Jesu Bleibet meine freude mee in het orkest. Ook is in de pauze en voorafgaand aan het concert een filmpje te zien met hun inzending.

Gastlessen

Verder heeft de stichting een concert van het conservatorium gevraagd gastlessen te verzorgen op scholen in de omgeving. In totaal zijn zo’n dertig aangeschreven. Slechts twee scholen hebben gereageerd, tot teleurstelling van Wijngaarden. ,,Wylst it hielendal fergees is, mar ja ik wit as âld dosint ek dat it programma op skoallen hiel fol is.”

Toch noemt ze het een gemiste kans. Kinderen zijn wel degelijk te porren voor klassieke muziek weet ze uit ervaring. ,,Doe’t ik noch les joech, stie it ek op it programma. ‘Toch wel leuk’, seinen de bern dan.”

De kinderen die de gastlessen hebben gevolgd, mogen gratis naar het concert. Ze worden dan getrakteerd op het feestelijke Magnificat van Bach. Een bijzonder stuk, aldus dirigent Pauli Yap. ,,Het Magnificat is heel compact vanwege de virtuositeit. Het zijn korte stukken, maar je ervaart een wereld aan verschillende emoties in korte tijd. Een achtbaan van allerlei verschillende prachtige juweeltjes. Meestal heeft Bach in zijn composities alles vrij ruim in opbouw uit gezet. In het Magnificat zijn de juweeltjes korter op elkaar. Groots en feestelijk, maar ook sierlijk, op een charmante manier.”

Het stuk wordt weinig gespeeld, omdat er een extra groot orkest met blazers voor nodig is. Voor het concert is het barokorkest Concerto d’Amsterdam gevraagd om mee te doen.

De organisatie kost dus ook een paar duiten. ,,We hebben alle mogelijke subsidieverstrekkers en fondsen aangeschreven.” Maar om de financiële eindjes aan elkaar te breiden, moeten er ook voldoende kaarten worden verkocht.

SC Heerenveen

Het verkoop van het concert in Bolsward verloopt goed. In Heerenveen blijft de animo nog achter. Wijngaaren hoopt dat het goed komt, nu het concert een uurtje naar voren is gehaald. ,,We ontdekten dat het concert qua tijdstip samenvalt met een thuiswedstrijd van sc Heerenveen. Parkeren is dan een ramp in het centrum van Heerenveen.”