Weg van de snelweg in Finland. Jaap Krol vond op de fiets meer dan alleen de rust en de muziek waarvoor hij was vertrokken.

In 2019 kreeg ik het idee om in 2020 het beroemde kamermuziekfestival in het Finse Kuhmo te bezoeken. Nu gaat dat niet zomaar. Je moet een programma uitzoeken en je partner overhalen een rondreis te maken in het land van de meren en de muggen. Op de fiets nog wel.

Het kan nogal rustig zijn op de weg in Finland.

Het kan nogal rustig zijn op de weg in Finland. Foto: Jaap Krol

Uiteraard konden we in 2020 niet afreizen en ook niet in 2021. Dat ik nu eindelijk naar Finland zou gaan had ook een andere reden: escapisme. Naast het tijdelijk negeren van de mondiale crises werd ook het vermijden van de jaarlijkse toeristenstromen naar Fryslân, Frankrijk of Duitsland een topprioriteit. De afgelopen jaren stond ik iets te vaak op een vol veerpontje of een drukke camping, wat een verlangen aanwakkerde naar fietsen over stille wegen, kamperen aan een meer en koffie drinken in een tankstation. Met deze drieslag vertel ik meteen dat dit zogenaamde ontsnappen niet absoluut is. Een avontuur beleven is prima, maar je moet er wel iets te drinken bij hebben – en te eten.

Een stevige mok