Westerkerk in Leeuwarden wordt speeltuin voor jong talent: Explore the Playground

De Westerkerk in Leeuwarden wordt een speeltuin waar jong talent naar hartelust mag experimenteren op het podium. Explore the Playground heet het initiatief van Explore the North.

Queerartiest Blondeau treedt op vrijdag 24 september als eerste op het nieuwe jong talentpodium in de Westerkerk.

Queerartiest Blondeau treedt op vrijdag 24 september als eerste op het nieuwe jong talentpodium in de Westerkerk. Foto: Jeroen van de Bovenkamp

Explore the North lanceert in september een nieuw multidisciplinair platform: Explore the Playground. Dit platform geeft jonge kunstenaars de mogelijkheid om samen met anderen een avondvullend programma op te voeren in De Westerkerk in Leeuwarden.

Jong talent presenteert eigen werk en nodigt ook andere inspirerende makers uit de regio uit. De eerste editie van Explore the Playground vindt plaats op vrijdag 24 september. De avond wordt samengesteld door queerartiest Blondeau.

Het nieuwe initiatief is bedacht door Céline Wierda (26) en Maha Eljak (21) van Explore the North, zelf jonge creativelingen en programmeurs. Ze zien dat veel jonge kunstenaars in het Noorden staan te popelen om zichzelf te presenteren, maar ze kunnen niet altijd een podium vinden. Céline: ,,Hoe word je als jonge artiest geboekt als je nog niet bovenaan het lijstje van de programmeur staat? Wij willen deze jonge makers een plek bieden, een soort speeltuin waar ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.”

Binnen Explore the Playground krijgen de kunstenaars de ruimte om te experimenteren en te focussen op het proces. Céline: ,,Het belangrijkste is dat de Playground een plek is waar je mag falen en waar het proces net zo belangrijk is als het eindresultaat.”

Ondersteuning

Makers krijgen de gelegenheid om met ondersteuning van het Playground-team een avondvullend programma samen te stellen met andere opkomende makers uit de regio. Céline: ,,Hierdoor krijgen zij inzicht hoe het is om samen te werken met anderen en wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een evenement.”

Met dit multidisciplinaire programma wil Explore de Playground een jong en divers publiek kennis laten maken met onverwachte en ongekende cultuurvormen en samenstellingen.

Programmeur van de eerste editie is Blondeau, een queerartiest uit het Noorden die zingt over openheid en eerlijkheid. Blondeau durft naar zichzelf te kijken en vertaalt met zijn debuut-EP Attract me now een aantal persoonlijke ervaringen over de liefde naar muziek. In zijn muziek komen oude en nieuwe invloeden samen en worden rokerige blues- en zwoele jazzelementen met een frisse popstructuur verweven. Blondeau heeft een programma samengesteld met (opkomende) artiesten uit verschillende disciplines; singer/songwriter en performer Ian Sepheer, drag-artiest OnaJPG, woordkunstenaar Kus van de Mus en dj-act Queens of the Rodeo.

Explore the Playground, vrijdag 24 september, 20.30 uur, De Westerkerk in Leeuwarden.