Tips van een Friese boekhandelaar: wetenschap voor 'ouwe lullen', fans van geschiedenis en tuinarchitectuur verpakt in een smakelijk jasje

Vermaakt worden en er ook nog wat van opsteken. Het kan met de boekentips van Eduard Kuijt: drie licht geschreven maar serieuze boeken, over ouder worden, historie en tuinarchitect Roodbaard.

Boekhandelaar Eduard Kuijt.

Boekhandelaar Eduard Kuijt. Foto: Simon Bleeker

Om twee redenen trok Het grote ouwe lullen boek meteen zijn aandacht, vertelt Eduard Kuijt. Vanwege de ,,popmuziekachtige” omslag, en ja, ook omdat hij zelf een ‘ouwe’ is. Als je de definitie van schrijver Jerry Goossens hanteert tenminste. ,,Die gaat uit van veertig als de leeftijd waarna het moeilijker en zwaarder wordt om gezond te blijven.”

Soorten buikjes

Zo’n beetje alles van het ouder worden komt in het boek aan bod. ,,Veel mannen worden minder actief. Je lichaam en uiterlijk veranderen. Je hormoonspiegel eveneens, en ook de verschillende soorten buikjes die oudere mannen kunnen krijgen worden bijvoorbeeld beschreven.”

Kuijt heeft het boek verslonden. ,,Het is grappig en licht geschreven en tegelijkertijd een heel serieus boek waarin de onderwerpen wetenschappelijk worden onderbouwd.” Goossens schreef het samen met sportarts Frank van Hellemondt. ,,Ook onder anderen neuropsycholoog Erik Scherder en schaatser Mark Tuitert komen aan het woord.”

‘Use it or lose it’

Ondanks de achteruitgang waar het over gaat, is de boodschap van het boek hoopvol. ,, Hoe de midlife man zichzelf oud maakt en de klok terug kan draaien , luidt de ondertitel. Je kunt dus iets tegen het ouder worden doen - hij geeft daarvoor ook allerlei tips - maar dan moet je wel in beweging blijven. Use it or lose it , is het motto van Goossens.”

De auteurs delen ook eigen ervaringen. ,,Het boek leest daardoor als iets van ‘mannen onder elkaar’. Zo vaak komt dat over dit onderwerp niet voor, en het maakt de schrijvers tot fijne adviseurs.”

Fotosynthese

Kuijts tweede tip is De meteoriet en het middagdutje. Vijftig fotosyntheses van Maarten Asscher. Zoals Rudy Kousbroek in zijn rubriek Fotosynthese voor de Provinciale Zeeuwse Courant jarenlang op zoek ging naar bijzondere verhalen achter schijnbaar alledaagse foto’s, zo selecteerde Asscher nu vijftig zwart-witfoto’s. ,,De meeste zijn dus historisch. Wat je erop ziet, zegt op het eerste oog vaak weinig, zoals een foto van koks op een terras of van Blondi, de hond van Hitler.”

Maar dan volgen de essays, korte teksten van maximaal achthonderd woorden over het ontstaan en de context van de foto’s. ,,En dan wordt het boek ineens een kleine ontdekkingsreis door vijftig kleine literaire pareltjes. Asscher is een ongelooflijk erudiete man, hij schrijft ook nog eens hartstikke leuk en ontzettend geestig. En na het lezen ga je anders naar de foto’s kijken.”

Meteoriet terugeisen

Zo hoort de meteoriet uit de boektitel bij een foto van een Amerikaans woonhuis waar een meteoriet is ingeslagen. ,,De bewoonster houdt die in haar handen. Asscher vertelt onder meer dat zij later een advocaat inschakelde om de in beslag genomen meteoriet terug te krijgen. Ze vond dat die nu bij haar en het huis hoorde.”

Kousbroek overleed in 2010. ,,Fijn dat Asscher zijn traditie zo voortzet”, vindt Kuijt. ,,Dit is een mooi boek voor eenieder die nieuwsgierig is en openstaat voor verrassingen.”

Tuinarchitect Roodbaard

Nog een boek dat hem imponeerde, is Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) en de landschapsstijl van Rita Radetzky. ,,Wát prachtig, was mijn eerste gedachte toen ik het in handen kreeg. Het is een boek op groot formaat, gebonden en met veel kleurenafbeeldingen; een pluim voor Uitgeverij Noordboek die kosten noch moeite spaarde om deze uitgave aantrekkelijk te maken.”

Ook inhoudelijk ademt het 440 pagina’s tellende werk een sfeer van compleetheid. ,,Je vindt er van alles in over Roodbaard die in Roden werd geboren en in Leeuwarden overleed, maar ook over de geschiedenis en tuinarchitectuur van Noord-Nederland. Roodbaard ontwierp tuinen voor veel adellijke en patriciërshuizen. Veel van zijn werk is nog steeds te zien, in Fryslân bijvoorbeeld bij Landgoed Oranjestein in Oranjewoud en Huize Voormeer in Heerenveen.”

Standaardwerk

Radetzky promoveerde dit jaar op haar onderzoek naar Roodbaard en de landschapsstijl. ,,Dit boek is dus haar dissertatie en iets waar je even voor moet gaan zitten, maar het is ook prachtig en de schrijfster heeft een goede en vlotte pen.” De publicatie kwam met hulp van subsidies tot stand. ,,Het is misschien niet voor een heel breed publiek, toch is het fantastisch voor Fryslân dat dit gemaakt is. Nu hebben we een standaardwerk over Roodbaard. Als latere generaties iets over hem willen weten komen ze ongetwijfeld bij dit boek uit, een geweldig idee.”