Bij de speciale zomereditie van Festival of the North moeten acteurs en publiek elkaar voorzichtig weer vinden

Festival Explore the North, dat elk jaar in november in de binnenstad van Leeuwarden plaatsvindt, komt dit jaar met een speciale zomereditie: The Summer Sessions.

Club Nel, deelnemer aan zomerfestival van Explore the North repeteert voor voorstelling 'Het Spektakel'.

Club Nel, deelnemer aan zomerfestival van Explore the North repeteert voor voorstelling 'Het Spektakel'. Foto: Marchje Andringa

Het wordt een eerste voorzichtige ontmoeting tussen publiek en cultuur na de lockdown. Er staan gevestigde en opkomende acts op het gebied van muziek, theater en literatuur op het programma. Zo komt het jonge theatergezelschap Club Nel met de multidisciplinaire voorstelling Het spektakel .

Actrice Anna Raadsveld (IJlst, 1990) heeft tijdens de pandemie niet bepaald stilgezeten. Vorig jaar legde ze de laatste hand aan haar eerste zelfgeschreven voorstelling De onverwoestbaren , over hoe je leven wordt beïnvloed door je voorgeslacht. Na twee keer spelen moesten de optredens vanwege de lockdown worden gestaakt.

Via livestreams kon Raadsveld haar eersteling toch nog een aantal keren opvoeren in verschillende theaters. De ijverige toneelschrijfster richtte ondertussen Club Nel op om te werken aan weer een nieuwe productie, die qua thematiek verrassend goed samenvalt met de coronasituatie.

Toch ontstond het idee voor Het spektakel al eerder. „Na mijn studie aan de Toneelschool Maastricht belandde ik in Amsterdam. Hoewel ik daar als actrice niets te klagen had (Raadsveld speelde onder meer in de televisieserie Goedenavond dames en heren en in voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam), heb ik mij daar nooit helemaal thuis gevoeld. Het was een leuke tijd. Tegelijk voelde het vaak als een ratrace. Ik ging steeds harder lopen omdat ik dacht dat ik moest voldoen aan een ideaal beeld. Een illusie. Ik moest echt tot stilstand komen.”

Vluchtelinge

Twee jaar geleden is de actrice samen met haar vriend, muzikant Mats Voshol (Bolsward, 1990), terug verhuisd naar Fryslân. „We wonen nu in Pingjum. De rust voelt goed. In het begin was het even wennen, maar op een dag ontmoette ik Natset, een vrouw uit Eritrea, twee dagen jonger dan ik. Ze was in haar eentje vanuit Eritrea via Delfzijl in Witmarsum beland. Haar verhaal fascineerde mij. Beiden waren we op zoek naar de betekenis van ‘thuis zijn’.”

Raadsveld heeft de ontmoeting verwerkt in Het spektakel . Deze persoonlijke voorstelling gaat over haar zoektocht naar wat het leven de moeite waard maakt. „Als je pas op de plaats maakt zie je dat het spektakel waar je naar op zoek bent soms recht voor je neus gaande is. Alleen in de hedendaagse maatschappij zijn we onder meer afgeleid geraakt door sociale media. De smartphone is tussen ons en de werkelijkheid in gaan staan.”

Friestalige poëzie

Club Nel (Club Noord en Licht) bestaat verder nog uit zakelijk leider Vyna Pieta de Ruyter, researcher Lisa Frenkel en muzikanten Stan Vreeken en Voshol. „Stan heeft liedjes bij het verhaal geschreven en Mats ondersteunt met verscheidene instrumenten. We staan met z’n drieën op het podium. Het is een compacte voorstelling die tegelijkertijd dynamisch en prikkelend is. We willen het publiek met nieuwe ogen naar de omgeving laten kijken. Lisa heeft bijbehorende podcasts gemaakt waarin bijzondere verhalen worden verteld over de locaties waar we spelen.”

De try-out van Het spektakel staat als eerste op de agenda van The Summer Sessions, dat van juni tot en met september plaatsvindt in Leeuwarden. Daarna staan onder meer een optreden van rapper en zangeres S10, theater van Homsk, Friestalige poëzie en film van Elmar Kuiper en Ester Eva Damen, een reis met Gemale naar de fictieve planeet Salzirius en een albumpresentatie van singer-songwriter Nynke Laverman haar nieuwste werk Plant op het programma.