Zorgen over toekomst van Friese showkorpsen door financiële schade coronacrisis

Grote geldproblemen blijven uit, maar Friese muziekverenigingen maken zich zorgen over de aanwas van nieuwe leden, nu ledenwerving onmogelijk is. Showkorpsen kampen wel met forse tekorten. Zij zijn voor hun inkomsten meer afhankelijk van optredens dan blaasorkesten.

Advendo Sneek heeft een verlies dat ‘in de tienduizenden euro’s’ loopt.

Advendo Sneek heeft een verlies dat ‘in de tienduizenden euro’s’ loopt. Foto: FD

Dat blijkt uit een enquête die het Friesch Dagblad heeft gehouden onder Friese muziekverenigingen, aangesloten bij de Organisatie voor Muziekverenigingen Fryslân (OMF).

Negentien leden vulden de enquête in, precies een jaar nadat de beperkende coronamaatregelen in Nederland zijn ingesteld. Het zijn vooral kleine muziekverenigingen die gereageerd hebben.

Minder uitgaven

Hoewel ruim de helft van de muziekverenigingen geldzorgen heeft, geven de verenigingen aan dat tegenover de gemiste inkomsten ook minder uitgaven staan. Zo wordt minder geld uitgegeven aan huur (door tegemoetkomingen), salaris van dirigenten (door steunmaatregelen overheid), muziekpartituren en (onderhoud van) instrumenten. Een kleine helft geeft aan dat er geen groot verschil is met de cijfers van vorig jaar.

Lees ook: Muzikanten uit de regio houden het muziekkorps van Ouwsterhaule in stand

Voor showkorpsen ligt dit anders. Zij halen hun inkomsten voornamelijk uit optredens in binnen- en buitenland. Nu die een jaar stilliggen, is de schade groot. Advendo Sneek heeft een verlies dat ‘in de tienduizenden euro’s’ loopt en showband Hollandia Bolsward noemt het eigen clubgebouw die zwaar op de begroting drukt.

Voor showkorpsen ligt dit anders. Zij halen hun inkomsten voornamelijk uit optredens in binnen- en buitenland

Als er niet versoepeld wordt en de gemeente geen steun biedt, vreest de vereniging voor haar voortbestaan. Pasveer Leeuwarden lijdt ook verliezen maar zegt dat het dankzij steunmaatregelen van de overheid nog ‘goed te doen’ is. Blaasorkesten ontvangen nauwelijks extra steun uit coronagelden.

Aanwas blijft uit

Bijna alle muziekverenigingen maken zich zorgen over de ledengroei. Acties hiervoor liggen stil, net als muziekprojecten op basisscholen. ‘Geen aanwas van jongeren is zorgelijk voor de toekomst’, geven meerdere orkesten aan. Ook zijn verenigingen bang dat leden alsnog bedanken zodra de repetities weer kunnen beginnen, bijvoorbeeld omdat het niveau van het orkest is achteruitgegaan.

Zestien van de negentien verenigingen geven aan dat de contributie onveranderd is gebleven

Muzikanten die al bij een orkest spelen, blijven dat trouw. In de gevallen waar het aantal opzeggingen wel hoger ligt dan vorig jaar, is de reden hiervoor vaak een combinatie van factoren. ‘Deze leden twijfelden al een tijdje en de tijdelijke repetitiestop door de coronamaatregelen was het laatste zetje.’ Zestien van de negentien verenigingen geven aan dat de contributie onveranderd is gebleven sinds de uitbraak van de coronacrisis.

De OMF heeft vandaag haar jaarlijkse ledenvergadering waarbij ook de gevolgen van de coronacrisis besproken worden.