150 planten wachten in Scherpenzeel op een nieuw thuis
Ze is nog maar een jaar aan de slag met haar ‘plantenasiel’, maar inmiddels heeft Janette Jissink uit Scherpenzeel al meer dan 150 planten staan. ,,Veel vrienden en kennissen wisten niet goed hoe ze hun planten moesten verzorgen en verwaarloosden ze. Ik vond het altijd al leuk om met planten in de weer te zijn. In een opwelling heb ik ze maar in huis genomen om ze een tweede leven te geven.”
Janette Jissink temidden van de planten in haar ‘plantenasiel’ in Scherpenzeel. Foto: Rens Hooyenga
Het verschijnsel plantenasiel en plantenbieb wordt steeds populairder. Is het bij de plantenbieb de bedoeling om als je een plantje meeneemt een ander exemplaar terugzet, de eigenaar van een plantenasiel probeert een tweede huisje te vinden voor bij anderen overtollige planten.
Jissink heeft aan haar Plantenasiel Weststellingwerf haast een dagtaak. ,,Elke plant die ik binnen krijg controleer ik op ziektes en schimmels. Ze krijgen nieuwe potgrond en de meeste gaan in een grotere pot. Veel mensen laten een plant te lang in een kleine pot staan.”
Plantenliefde
Daarnaast moeten de planten ook regelmatig water krijgen. Even aan de buren vragen of ze tijdens de vakantie de plantjes water willen geven is er in Jissinks geval niet bij. ,,We waren vorige week even op vakantie. Ik heb toen een vriendin gevraagd op de plantjes te letten. Ik heb haar met mijn plantenliefde aangestoken en zij is inmiddels ook een groot plantenliefhebber.”
Behalve verwaarloosde planten bieden mensen ook exemplaren aan die voor hun huis te groot zijn geworden. De meest aangeboden plant is de sansevieria. ,,En dat is eigenlijk een heel simpele plant om te houden.” De planten zijn in principe gratis af te halen, al vraagt Jissink wel een vrijwillige bijdrage voor de onkosten die ze maakt voor potten en potgrond.
Voor de deur
Steeds meer mensen hebben haar asiel ontdekt, merkt Jissink. ,,Wekelijks krijg ik inmiddels vier, vijf binnen. Ik kom weleens thuis en dan hebben mensen weer een paar planten voor de deur gezet. Ook worden regelmatig plantjes afgehaald.”
Lees ook: Menaam wordt groen, door Bosk en Iepen Fjild
Soms komen mensen bij haar langs voor bijzondere soorten, zoals monstera variegata, een groen met witte vingerplant. ,,Die komt niet veel voor. In de winkel betaal je al gauw zestig euro voor een stek. Ik heb zelf een exemplaar in mijn collectie, maar niet in het asiel.” Haar lievelingsplant is de hoya, ook wel bekend als de wasbloem. Ze heeft er drie soorten van. ,,Ik vind vooral de bloemen ervan heel mooi. Ze geuren ook heel sterk.”
Vlak na de versoepeling van de lockdown heb ik de onderste plank van onze boekenkast leeggeruimd om ruimte te maken voor plantjes
Saskia Rosendal uit IJlst is nog maar net met haar plantenbieb begonnen, een uitbreiding van haar Boek-O-Maat, een ‘straatbieb’ waar boeken kunnen worden geruild. ,,We hebben best een forse boekenkast voor de deur. Daar heb ik vlak na de versoepeling van de lockdown de onderste plank van leeggeruimd om ruimte te maken voor plantjes.”
Lees ook: In betegelde tuinen groeien alleen maar kapotte plastic stoelen
Anders dan bij Jissink gaat het bij Rosendal om tuinplanten en planten voor de moestuin. Ook leggen moestuinders zaad dat ze over hebben in de kast. ,,Er wordt vaker wat weggehaald dan geruild. Maar dat is geen punt. Ik ken genoeg mensen die zelf stekken en mij zo nu en dan plantjes voor de plantenbieb geven.”
Adressen van plantenbiebs en -asiels zijn te vinden op overaltuinieren.nl
Met zelfgeplukt boeket een goed doel steunen
Het was even aanpoten, want we doen dit naast ons eigen werk. Maar het is gelukt Het uitbreken van de coronacrisis leek roet in het eten te gooien, maar Rienks liet zich er niet door weerhouden. In april zaaide de akkerbouwer de grond in.