Door circulair toerisme in vakantiehuisje ontdekken hoe fijn gasloos wonen is

Een bêd en brochje-eigenaar die circulair gaat werken, zet heus niet de hele economie op zijn kop. Maar circulair toerisme kan volgens Hanneke Schmeink van Circulair Friesland wel veel mensen in aanraking brengen met circulair en duurzaam leven.

,,Als een woningcoöperatie aankondigt de huizen gasloos te maken, gaat iedereen gelijk in de ankers. Maar een gasloos vakantiehuisje kan mensen de ogen openen: ze kunnen gewoon warm douchen! Het vooroordeel dat gasloos wonen afzien betekent, kan in één vakantieweekeinde uit de wereld zijn geholpen.”

Schmeink was mede-initiatiefnemer van de CIRCO-track, een driedaagse training voor Friese toeristische ondernemers eind vorig jaar, om hen op weg te helpen circulair te ondernemen. ,,Het ging om heel concrete zaken die ze met een toeleverancier of andere zakenpartner moesten uitdokteren.”

Meer dan hergebruiken

Hotel Post Plaza in Leeuwarden bijvoorbeeld bekeek hoe de ombouw van een bed later tot bureau kan worden verwerkt. ,,Circulair ondernemen gaat veel verder dan spullen hergebruiken. Bij het ontwerp houd je er al rekening mee hoe iets – als het is afgeschreven – op een andere manier kan worden gebruikt.”

Lees ook: Verdere ontwikkeling van circulaire economie in Fryslân begint met samenwerken

Grote landelijke toeristische bedrijven als Landal kunnen grote stappen zetten. De huisjesverhuurder vernieuwt om de zeven jaar alle matrassen. Met Auping heeft Landal afgesproken dat die matrassen in hun geheel worden hergebruikt in nieuwe matrassen. In de Friese CIRCO- track is uitgezocht hoe dat lokaal is te organiseren. ,,Een producent van circulaire matrassen werkt met een ondernemer op Terschelling uit, hoe op het eiland een gesloten circulaire beddenketen te realiseren is. Met alle kleinere ondernemers bij elkaar heb je óók volume en inkoopkracht.”

Als je geen gelijmde nieuwe stoelen koopt, maar exemplaren die je zelf kunt demonteren, dan kun je een kapotte leuning simpel vervangen

Maar ook op kleine schaal valt veel te halen. ,,Als je geen gelijmde nieuwe stoelen koopt, maar exemplaren die je zelf kunt demonteren, dan kun je een kapotte leuning simpel vervangen, in plaats van een hele nieuwe stoel neer te zetten.”

Belangrijke schakel

Elf Friese bedrijven deden mee aan de cursus. De eerste prijs voor het beste idee ging afgelopen week op het Frysk Toerisme Kongres van Merk Fryslân naar Eva Meijer van Hoora Watersport uit Heeg.

Lees ook: Energietransitie is eigenlijk een maatschappelijke transitie: ,,Het raakt de hele gemeenschap”

,,Dat familiebedrijf werkt veel met polyester bootjes. Aan het eind van de levensduur gaat het hele ding door de shredder. Zij onderzochten hoe ze meer met plastic kunnen maken, in plaats van met polyester. Want plastic is opnieuw te gebruiken door het te smelten en er met een 3D-printer weer onderdelen van te maken. Zo’n idee is de opmaat voor een kunststof boot, die uiteindelijk helemaal kan worden hergebruikt.”

Als je in je vakantiewoning met zonnepanelen een metertje zet, dan laat je je gasten zien wat die panelen opleveren. Dat kan hen over de streep trekken

De energietransitie zal niet via het toerisme gaan, beseft Schmeink. Maar recreatie kan wel een belangrijke schakel zijn. ,,Als je in je vakantiewoning met zonnepanelen een metertje binnen zet, dan laat je je gasten zien wat die panelen opleveren. Dat kan hen over de streep trekken om thuis ook panelen te nemen, of bewuster met energieverbruik om te gaan. Of ontwikkel een fietsroute langs streekproducten met een verhaal. Dat stimuleert ook het thuis kopen van lokale producten. De sector heeft meer in zijn in zijn mars dan hij zelf doorheeft.”

Nieuws

menu