In drie jaar tijd moet Fryslân minstens 700.000 bomen rijker worden

Vijftig fruitbomen sieren binnenkort de omgeving van Sinne, school voor speciaal onderwijs in Sneek. Bij die school was gisteren de aftrap van Plan Boom Fryslân van de Friese Milieu Federatie.

Tjalling Zijlstra (l) neemt van Oege Hiddema van Landschapsbeheer Friesland de eerste boopjesm in ontvangst bij Sinne in Sneek.

Tjalling Zijlstra (l) neemt van Oege Hiddema van Landschapsbeheer Friesland de eerste boopjesm in ontvangst bij Sinne in Sneek. Foto: Marchje Andringa

Eigenlijk zou afgelopen zaterdag het Heempark bij Heeg de plek zijn waar het bomenplantproject zou beginnen. Maar met het oog op corona vonden de vrijwilligers van de tuin het een te groot risico als vanuit heel Fryslân de gratis bomen werden opgehaald, zegt Arnoud de Vries van de Friese Milieu Federatie en projectleider Plan Boom Fryslân.

De oplossing: Oege Hiddema van Landschapsbeheer Friesland bezorgt deze week laagstam-perenbomen op de diverse locaties bij scholen en dorpen Fryslân. Zo kunnen de geplande plant- en uitdeelacties van scholen en dorpen zoveel mogelijk doorgaan.

Vervolg

De eerste bomen leverde hij gisterochtend af in Sneek bij Sinne. De school had er vijftig afgenomen om ze bij de school neer te zetten. Afgelopen zomer werden er via een actie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda al 150.000 perenbomen in Fryslân weggegeven. Een kweker kon ze door corona niet kwijt en zou ze anders in de versnipperaar hebben gegooid.

Lees ook: Een geranium in ruil voor een stoeptegel in Leeuwarden

De uitdeelactie van deze week is er een vervolg op. Het sluit tegelijk ook aan bij het landelijke project Plan Boom. Milieufederaties en landschapsverenigingen willen daarbij de komende drie jaar tien miljoen nieuwe bomen in Nederland planten.

Er is belangstelling genoeg. We hebben al een wachtlijst voor zesduizend fruitbomen van particulieren

In Fryslân mikken de Friese Milieu Federatie en Landschapsbeheer Friesland op minstens 700.000 nieuwe bomen. Daar steken de vijfduizend die deze week worden rondgebracht magertjes bij af. ,,Er is belangstelling genoeg. We hebben al een wachtlijst voor zesduizend fruitbomen van particulieren. We zoeken nog naar de financiering om deze gratis te kunnen weggeven.”

Kan niet op

Alsof het niet op kan, loopt er op dit moment nog de bomenplantactie Meerbomen.nu . Die wil in de komende maanden in Nederland een miljoen bomen planten. Van die actie probeert Plan Boom een graantje mee te pikken.

Lees ook: Menaam wordt groen, door Bosk en Iepen Fjild

,,Wij werken samen. Bij meerbomen.nu worden zaailingen uit natuurgebieden, parken en tuinen geoogst om ze een mooie plek te geven bij particulieren om uit te groeien tot mooie bomen. We hebben particulieren met een forse tuin van een halve hectare of meer opgeroepen zich te melden als ze zaailingen in hun tuin willen. Maar het verzamelen van die zaailingen vraagt nog de nodige organisatie en werk. Ze moeten eerst worden geoogst, komen tijdelijk in kleine bosjes op een goede locatie met de wortels in de grond te staan om vervolgens naar particulieren te worden gebracht.”

Als een dorp ergens op de klei zich meldt voor een paar honderd populieren geven we aan dat dit niet de bedoeling is

Er wordt bij het uitdelen van de bomen wel gekeken of de bomen in een landschap passen. ,,Als een dorp op de klei zich meldt voor een paar honderd populieren geven we aan dat dit niet de bedoeling is. Maar meer fruitbomen in die regio kan prima.”

Veel belangstelling

Naast de gratis laagstambomen biedt Plan Boom ook middel- en hoogstambomen aan waarvoor betaald moet worden. Ook daar is belangstelling voor, merkt De Vries. ,,Daar hebben we een paar honderd van verkocht. Via de landelijke site planboom.nl kunnen mensen ook een boompakket kopen met een gewone vlier, de mispel en gele kornoelje.”

Al die aandacht voor bomen kan ook stimulerend werken voor de bomenhandel. Mensen kunnen op goede ideeën worden gebracht

Klachten van tuincentra dat hun handel instort door al die gratis bomen, heeft De Vries niet gehad. ,,Al die aandacht voor bomen kan ook stimulerend werken voor de bomenhandel. Mensen kunnen op een idee worden gebracht en lopen bij een tuincentrum in de buurt binnen.”

Alternatief

De Plan Boom actie is een alternatief voor de nationale boomfeestdag. Die zou vandaag worden gehouden maar gaat wegens corona niet door. Bij de scholen die de fruitbomen hebben aangevraagd, wordt er toch nog bij bomenplanten stilgestaan.

Met 700.000 bomen er bij, wil het volgens De Vries niet zeggen dat Fryslân een bosgebied wordt. ,,Het zal hopelijk wel een beetje zichtbaar zijn dat er bomen bij zijn gekomen. Maar de provincie telt genoeg locaties waar bomen kunnen komen zonder dat Fryslân vol komt te staan.”

Gratis perenbomen zijn in trek in Wâlterswâld

Waar mensen aanvankelijk net als in Leeuwarden maximaal vijftig boompjes per persoon mee zou mogen nemen, besloot de organisatie in Wâlterswâld dit terug te schroeven naar twee bosjes van vijf. ,,Anders is het binnen de kortste keren weg en dat is sneu voor al die mensen die uren in de auto zitten te wachten", zegt beheerder Sita Vriesinga, die dorpshuis de Nije Warf aanmeldde als afhaallocatie.

Nieuws

menu