Liever iets niet verkopen dan de zoveelste impulsaankoop
Tweedehands kleding wordt steeds populairder. Julia Visser speelt daar op in met haar winkel Regverdig in Leeuwarden. ,,Ik wil niet bijdragen aan een systeem van steeds meer blijven kopen.”
Julia Visser in haar winkel Regverdig. ,,Zelf koop ik ook tweedehands kleding uit mijn eigen winkel.” Hoge Noorden / Jacob van Essen
We kopen in Nederland vier keer zoveel kleding als twintig jaar geleden en twee derde daarvan verdwijnt in de verbrandingsoven. Julia Visser (30) heeft die getallen toevallig paraat omdat ze die in het kader van de Dutch Sustainable Fashion Week, die gisteren afliep, had opgezocht.
Met haar tweedehands kledingwinkel Regverdig op Over de Kelders in Leeuwarden probeert ze wat aan deze verspilling te doen. ,,Ik hoop mensen over te halen goede kleding niet weg te gooien maar ze via mijn winkel aan te bieden. En als ze hier ook zelf hun kleding kopen is het kringetje rond.
Betere optie
Visser begon haar winkel vorig jaar na een burn-out als docent Engels. In eerste instantie was het ook de bedoeling duurzame nieuwe kleding erbij te verkopen, maar alleen tweedehands bleek een betere optie. ,,Er zit toch een behoorlijk prijsverschil tussen tweedehands en nieuwe duurzame kleding. Een duurzame broek die vijf keer zo duur is als een tweedehands verkoopt niet. Bovendien heeft Leeuwarden al een zaak met veel duurzame kleding.”
Ik krijg vaak tassen vol, waarvan de helft nieuw of slechts één keer gedragen is. Soms hangt het prijskaartje er nog aan
Over aanbod heeft Visser niet te klagen. ,,Ik krijg vaak tassen vol, waarvan de helft nieuw of slechts één keer gedragen is. Soms hangt het prijskaartje er nog aan.”
De kleding hangt acht weken in de winkel met een prijskaartje van ongeveer 30 procent van de nieuwprijs. Wordt het verkocht dan krijgt de aanbieder 40 procent van het bedrag. Wordt het niet verkocht dan gaat het naar de aanbieder terug, of, als die er geen prijs meer op stelt, naar de kledingbank. ,,Zo hoef ik zelf niets in te kopen en voorkom ik grote voorraden.”
Schroom
Visser merkt dat de schroom om tweedehands kleding te kopen veel minder is dan een aantal jaren geleden. ,,Vroeger was je op de kringloopwinkel aangewezen, waar het aanbod niet overhield. Het had ook het stigma dat het voor mensen is die het niet breed hebben. Nu zijn er ook apps die tweedehands kleding aanbieden. Onder jongeren is tweedehands nu zelfs hip.”
Ik verkoop alleen merkkleding. Iets van C&A, Bristol of Zeeman neem ik niet aan, want dat laten mensen hangen
,,Ik verkoop alleen merkkleding. Iets van C&A, Bristol of Zeeman neem ik niet aan, want dat laten mensen hangen. Ze zien het als mindere kwaliteit of men denkt dat die kleding onder slechte arbeidsomstandigheden is gemaakt. Maar kleding van gerenommeerde merken komen uit dezelfde fabrieken als goedkopere merken.”
Of tweedehands kleding voor veel mensen geen excuus is om met een goed gevoel toch veel kleding te kunnen kopen, zeurt bij Visser ook wel in haar achterhoofd.
Twijfel is goed
,,Ik wil niet bijdragen aan een systeem van steeds meer blijven kopen. Soms vraagt een klant of ik iets achteruit wil houden, omdat ze nog twijfelt over de aankoop. Dat vind ik supergoed. Ik verkoop liever iets niet dan dat iemand weer de zoveelste impulsaankoop doet. Dat is juist bij tweedehands kleding verleidelijk omdat het zo goedkoop is. Zelf koop ik ook tweedehands kleding uit mijn winkel. Maar dan gaat er wel een kledingstuk van mij naar de winkel. Zo blijf ik zelf ook kritisch op mijn koopgedrag.”
Mijn winkel Rechtvaardig noemen vind ik iets te veel in your face. Maar het staat wel voor wat ik wil. Het maakt ook nieuwsgierig
De naam van de winkel, Regverdig, is Zuid-Afrikaans voor rechtvaardig. ,,Mijn winkel Rechtvaardig noemen vind ik iets te veel in your face. Maar het staat wel voor wat ik wil. Het maakt ook nieuwsgierig. Mensen vragen me of het Scandinavisch is of Fries. Dan kan ik ze gelijk het concept van mijn winkel uitleggen.”
Tevreden sober leven is beter voor de aarde
In zijn lezing gaat hij in op de oproep in encycliek Laudato Si van paus Franciscus om uitputting van de aarde tegen te gaan en de levensstijl te versoberen. ,,De paus zegt dat je door soberder leven, eerlijker en intenser leeft. De vraag is: waarom gebeurt dat niet?