Met een tuintegel naar Kollum voor meer biodiversiteit

Inwoners die een tegel uit hun eigen tuin wipten, kregen er vrijdag en zaterdag in Kollum struiken met korting voor terug. De actie is bedoeld om de biodiversiteit in de omgeving te vergroten.

Noah Hoekstra (10) en Hester van der Zwaag (12) bij de cursus natuurfotografie.

Noah Hoekstra (10) en Hester van der Zwaag (12) bij de cursus natuurfotografie. fd

Het initiatief is een onderdeel van project Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip, waar vijf dorpen uit Noardeast-Fryslân aan meedoen: Kollum, Rinsumageast, Noardburgum, Kootstertille en Feanwâlden. Doel is om de verscheidenheid aan planten en dieren te versterken. Om bewoners uit de regio te motiveren werden de zogenoemde ‘steenbreekacties’ op touw gezet in Kollum en Rinsumageast.

Iedereen die een tegel uit de tuin brengt krijgt 60 procent korting op planten, bloemen en struiken. Door minder bestrating is er meer plek voor groen, is de achterliggende gedachte, wat het weer aantrekkelijk maakt voor vlinders, bijen en andere dieren.

Symbolisch

In Rinsumageast kan iedereen in november langskomen bij zorgboerderij Zo Goed Als. In Kollum werd de actie vrijdag en zaterdag gehouden. Bij het Bloemenparadyske werden klanten geholpen door Tjerkje van der Laan (40), die daar haar eigen boerderij, pluktuin, theetuin, camping en biologische winkel heeft. ,,Hier kunnen mensen langskomen voor rozen en vruchtdragende struiken, die we bij De Kruidhof vandaan hebben gehaald”, vertelt Van der Laan vanuit de boerderij.

Het is nu even rustig, maar gisteren zijn er tien mensen geweest voor een struik. Dat geeft een goed gevoel

,,Van tevoren kun je aanvinken op de lijst wat je graag zou willen kopen en dan zetten we het hier klaar. Je hoort dan eigenlijk wel een tuintegel mee te nemen, al is dat natuurlijk meer symbolisch bedoeld. Het is nu even rustig, maar gisteren zijn er tien mensen geweest voor een struik. Dat geeft een goed gevoel.”

Keerzijde

,,Er is op het gebied van biodiversiteit nog een slag te slaan”, zegt Van der Laan. ,,Daarom werk ik graag aan zulke initiatieven mee. Het gaat steeds beter in deze regio, maar je ziet toch nog vaak dat tegenwoordig vooral praktisch wordt gedacht met tuinen. Ze moeten gebruiksvriendelijk zijn. En dus wordt de boel betegeld, want dan blijft het netjes. Maar de keerzijde is dus dat dat ten koste gaat van het groen en de diertjes.”

Lees ook: Landbouw met meer kringloop gaat los in het Noorden

Initiatiefnemers van Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip zijn de verenigingen voor dorpsbelangen van de vijf dorpen, samen met de Friese Milieu Federatie (FMF) Landschapsbeheer Friesland (LBF) en Stichting Wrâldfrucht (WRF). Naast de inwoners werken ook scholen, ondernemers, gemeenten en organisaties mee aan het tweejarige project.

Wildplukroute

,,Afgelopen jaar zijn er op de route van de Foodwalk, een wildplukroute, 55.000 bloembollen gepland. Door zulke acties wordt er wat bewustzijn aangewakkerd”, zegt Van der Laan, waarna het geluid van kinderstemmen steeds luider wordt. Een groep van tien kinderen komt met een fototoestel in de hand enthousiast vertellen wat ze zojuist op de gevoelige plaat hebben gelegd. Zij komen terug van een natuurfotografiecursus, georganiseerd door de Vogelwacht en Natuerlik Ferskaat. ,,Dat is onderdeel van het initiatief. Straks gaan we op het scherm kijken wat voor foto’s ze gemaakt hebben.”

Ik houd van de natuur en het leek me leuk om er door er foto’s van te maken op een ander manier naar te kijken

Noah Hoekstra (10), een van de deelnemers, laat op zijn felblauwe toestel enthousiast een ingezoomde foto van een paddenstoel zien. ,,Dit vind ik denk ik de mooiste”, zegt hij trots. ,,Ik houd van de natuur en het leek me leuk om er door er foto’s van te maken op een ander manier naar te kijken.”

Een geranium in ruil voor een stoeptegel in Leeuwarden

Met zo'n vijftig stoeptegels in de bakfiets keerden Sjoerd Wiersma en Ernest Colic van de Groene Apotheek zaterdagmiddag terug naar de pluktuin van de wijk Oldegalileën. Ze gaan er een paadje van aanleggen in de buurttuin. In de pluktuin wordt een insectenhotel gebouwd, en leren kinderen ondertussen van alles over insecten en de waarde van natuur.

Nieuws

menu