Met zelfgeplukt boeket een goed doel steunen

Op het akkerbouwbedrijf van Gerlof Rienks in Sint Jacobiparochie worden deze zomer drie dingen gecombineerd: natuurbeleving, het stimuleren van biodiversiteit en het steunen van goede doelen. Dit alles onder de naam Plukgeluk.

Marion van den Brink, Jelma Dekker en Mirjam Apperloo (vlnr) tussen de facelia’s in hun pluktuin Plukgeluk. Foto: Marchje Andringa

Marion van den Brink, Jelma Dekker en Mirjam Apperloo (vlnr) tussen de facelia’s in hun pluktuin Plukgeluk. Foto: Marchje Andringa

De wind heeft vrij spel over het land van Gerlof Rienks, eigenaar van een akkerbouwbedrijf aan de Koudeweg bij Sint Jacobiparochie. Maar het is droog en af en toe breekt op deze maandagmorgen het zonnetje door.

Jelma Dekker, Mirjam Apperloo en Marion van den Brink staan in een veld vol bloemen. Nu zijn dat nog voornamelijk paarse facelia’s, met hier een daar een blauwe korenbloem en rode klaproos. Over een paar weken bloeien ook veel andere soorten, waaronder chrysanten, asters, goudsbloemen, margrieten en azalea’s. ,,Dan heb je een prachtige, kleurrijke mix”, zegt Dekker.

Enthousiast

Dekker, Apperloo en Van den Brink zijn lid van Rotaryclub Oldehove in Leeuwarden. Datzelfde geldt voor Rienks, die momenteel met vakantie is. De akkerbouwer kwam begin dit jaar met het idee een bloementuin aan te leggen. Hij wilde hiervoor een hectare van zijn grond beschikbaar stellen. Rienks stelde voor om stukjes van de tuin voor verkoop of adoptie aan te bieden, waarbij de opbrengst naar goede doelen zou gaan. ,,Dat idee viel meteen goed. Iedereen was enthousiast”, zegt Apperloo.

Het was even aanpoten, want we doen dit naast ons eigen werk. Maar het is gelukt

Het uitbreken van de coronacrisis leek roet in het eten te gooien, maar Rienks liet zich er niet door weerhouden. In april zaaide de akkerbouwer de grond in. Dat was voor de andere rotaryleden het signaal om ook in actie te komen. Er werd een naam voor het project bedacht, een website gemaakt, een flyer ontworpen en een betalingssysteem opgetuigd. ,,Dat was even aanpoten, want we doen dit naast ons eigen werk. Maar het is gelukt”, vertelt Dekker.

Zelf plukken

Drie weken geleden begon de verkoop van perceeltjes van de bloementuin. Op de website van Plukgeluk kunnen mensen aangeven hoeveel vierkante meter tuin ze willen hebben. ,,Voor één vierkante meter betaal je tien euro, voor twee vierkante meter twintig euro, en zo verder. De betaling verloopt automatisch. Mensen mogen zelf de bloeiende bloemen komen plukken, nadat ze een mailtje van ons hebben gekregen”, legt Dekker uit.

We gaan hier geen bordjes neerzetten. Het gaat om het idee en natuurlijk de opbrengst

Daarbij wordt niet al te streng gekeken. ,,We gaan hier geen bordjes neerzetten met daarop de namen van mensen die een stukje tuin hebben aangeschaft. Het gaat om het idee en natuurlijk om de opbrengst.”

Goede doelen

De opbrengst van de bloementuin gaat naar drie goede doelen: de Voedselbank in Leeuwarden, de lokale vogelwachten in Fryslân en de stichting Us Dream, die kleinschalige woonvormen voor mensen met een ernstige beperking faciliteert. Plukgeluk is ondergebracht in een aparte stichting, zonder winstoogmerk. Na aftrek van de kosten, zoals de aanschaf van de zaden, gaat de opbrengst volledig naar de goede doelen.

We hopen dat niet alleen particulieren, maar ook bedrijven zich gaan melden

Tot dusver is er via de website zevenhonderd vierkante meter van de tuin aan de man gebracht, zegt Dekker. ,,Niet slecht voor drie weken. Maar we hebben tienduizend vierkante meter in de aanbieding. We moeten nog even door. We hopen dat niet alleen particulieren, maar ook bedrijven zich gaan melden. Een bedrijf kan zijn personeel een paar vierkante meter tuin en een leuk uitje in de natuur cadeau doen.”

Als elke vierkante meter van de hand gaat, staat de teller op een ton. ,,Daar gaan we maar niet vanuit. Met een opbrengst van twintigduizend euro ben ik tevreden.”

Biodiversiteit

Bij Plukgeluk snijdt het mes aan meerdere kanten, zeggen de drie rotaryleden. Naast de natuurbeleving en het steunen van de goede doelen, stimuleert de aanleg van de bloementuin de biodiversiteit. ,,We zien hier nu al veel hommels”, zegt Van den Brink. Ze vertelt dat een imker heeft laten weten dat hij binnenkort zijn bijenvolk in de tuin wil uitzetten. ,,En een tweede imker heeft belangstelling getoond.”

Om de tuin tot zijn recht te laten komen, moet er wel onkruid worden gewied, hebben de drie gemerkt. ,,Wij zijn hier nu al vier avonden geweest. Gelukkig willen alle leden van onze club meehelpen”, zegt Dekker.

Ook scholen uit de omgeving zouden een eigen tuintje kunnen aankopen en daar een les aan kunnen koppelen

Apperloo zou zich kunnen voorstellen dat het project, als het een succes wordt, volgend jaar wordt herhaald. ,,Dan zouden ook scholen uit de omgeving een eigen tuintje kunnen aankopen en daar een les aan kunnen koppelen. Je kunt hier van alles leren over de natuur. Voor die educatie waren we nu te laat, nog los van corona. Maar wie weet.”

Kijk voor meer informatie op: www.plukgeluk.frl

Held van het Bijenflinterlint geëerd met een eigen berm

Ik vond dit meteen het charmantste bijenproject, omdat het van onderop komt Deze donderdag staat Posthumus samen met Marten de Boer van het burgerinitiatief en Gjalt Faber een berm in te zaaien langs de Hoptilsterdyk tussen Hilaard en Hesens. Precies 33 meter lengte. Dat is niet toevallig.

Nieuws

menu