Sociale onderneming Opnieuw verviervoudigt de bedrijfsruimte

De circulaire en sociale onderneming Opnieuw draait in Buitenpost op volle toeren. Directeur-eigenaar Douwe Jan Boersma laat daarom nu 4500 vierkante meter bedrijfsruimte bijbouwen.

Opnieuw kan straks op een veel groter oppervlak aan het werk met de reparatie en opwaardering van kantoormeubilair.

Opnieuw kan straks op een veel groter oppervlak aan het werk met de reparatie en opwaardering van kantoormeubilair. Foto: FD

Het draait goed bij Opnieuw. Steeds meer afgedankte spullen krijgen na reparatie en opwaardering in Buitenpost een tweede leven als bureaustoel, tafel, schommel, bel- en vergadercel in kantoren door heel Nederland.

,,Het gaat eigenlijk heel goed. We zijn gegroeid naar vijftien mensen in vaste dienst, en met flexibele krachten erbij zitten we op 27. Het businessmodel begint te werken en ik verwacht dat we volgend jaar ook zwarte cijfers kunnen draaien”, zegt Boersma. ,,We gaan stevig uitbreiden. Bij de 1200 vierkante meter die we nu hebben, komt nog eens 4500 vierkante meter. Een verviervoudiging dus.”

Circulair werken

Het nieuwe gedeelte, dat om het pand langs het spoor in Buitenpost wordt gebouwd, zal ook de metaal- en houtbewerking en de stoffeerderij huisvesten. De werknemers die zich daar mee bezig houden zitten nu nog in een pand in Surhuisterveen. Ook opslag, een circulair café en een showroom met de opgewaardeerde spullen krijgen plek.

We hebben eerder een overeenkomst gesloten met de NS om treinonderdelen over te nemen. Daar hebben we schommels, banken, stoelen en vergadercellen van gemaakt

,,We hebben eerder een overeenkomst gesloten met de NS om treinonderdelen over te nemen. Daar hebben we schommels, banken, stoelen en vergadercellen van gemaakt. Onlangs hebben we bij Heineken een project gedaan, en ook bij gemeenten komen we beter binnen. Het mkb neemt ook wel af, maar de gerichtheid op circulair werken kan daar nog beter.”

CO2-reductie

Boersma heeft net software laten ontwikkelen om de CO2-reductie uit te kunnen rekenen bij aankoop van bijvoorbeeld een opgeknapte tweedehands bureaustoel.

Lees ook: Harlinger tegelbedrijf krijgt klus voor Deens koninklijk kasteel

,,Als je er een van ons neemt in plaats van een nieuwe, scheelt dat 73 kilogram CO2. Nederland is toch een land van de KPI’s (indicatoren waaraan bedrijfs- en werknemerssucces wordt afgemeten, red.), dus het is goed dat je dat kunt laten zien. Het programma rekent ook de sociale winst uit.” Dat laatste gaat dan om het aan het werk krijgen van mensen die door problemen niet zo makkelijk aan een baan komen en soms al langere tijd thuis zitten.

Uit de put

,,We hebben hier al wat jongens uit de put geholpen. Die zijn in zelfvertrouwen en financiële zelfredzaamheid flink ontwikkeld. We willen groei, op persoonlijk vlak en als werknemer, bereiken via groepsvorming”, zegt Boersma. ,,Als je het vertrouwen van het team krijgt, dan voel je je op een gegeven moment een puzzelstukje van het bedrijf, en gaat je eigenwaarde omhoog. Ik hoor van jongens terug die zeggen: ‘Ik ben tóch wel wat waard en ik hoor er nu bij’.”

Als je je best doet kunnen we winst maken, en dan heb je een baan. Je kunt je eigen toekomst beïnvloeden

Na de circulaire en sociale winst moet volgend jaar de financiële winst volgen. ,,Dat geef ik de werknemers ook mee; als je je best doet kunnen we winst maken, en dan heb je een baan. Je kunt je eigen toekomst beïnvloeden”, legt Boersma uit. De uitbouw in Buitenpost zou in maart al beginnen, maar werd vanwege corona uitgesteld. In juni liet Boersma toch de eerste schep in de grond zetten.

,,Corona heeft wel invloed op ons gehad, maar dat hebben we ook kunnen ombuigen door voor thuiswerkers de werkplek in te gaan richten.” In het eerste kwartaal van 2021 moet de uitbreiding klaar zijn. Dan is er ook ruimte om te groeien naar uiteindelijk twintig tot dertig vaste krachten.

Koffie uit gerecycled afvalglas smaakt nog net wat lekkerder

Op deze bewaarglazen wil het stel plastic doppen maken van afvalplastic van het eiland. Daarvoor werken ze samen met Stichting De Jutfabriek, een andere startende onderneming van twee eilanders die gejut plastic lokaal wil omsmelten tot nieuwe producten. Zulke recycleondernemingen sluiten goed aan bij de missie van alle eilandgemeenten om zo veel mogelijk circulair te worden.

Nieuws

menu