Werkgroep zoekt tweehonderd ondernemers om een alternatief Fries geldsysteem te lanceren: met de Fryske Euro

Een alternatief geldsysteem om de brede welvaart in Fryslân te stimuleren. Dat is de inzet van de initiatiefgroep ‘Laat Geld Lokaal Rollen’, die een plan heeft ontwikkeld om een Friese euro te introduceren.

De werkgroep 'Laat Geld Lokaal Rollen' wil een circulair geldsysteem lanceren in Fryslân.

De werkgroep 'Laat Geld Lokaal Rollen' wil een circulair geldsysteem lanceren in Fryslân.

„Gewone euro’s vloeien doorgaans snel de provincie uit en belanden op de grote hoop bij banken en multinationals”, zegt Lenie Braks uit Grou, die bij de werkgroep betrokken is. „Maar met een eigen circulaire munt heb je zelf de regels in de hand en zorg je ervoor dat het geld in de provincie blijft circuleren.”

De Fryske Euro is een zogenoemde complementaire munt met dezelfde waarde als een gewone euro, legt Braks uit. „Maar je gebruikt hem alleen voor het kopen en verkopen van lokale producten en diensten. Dan betaal je dus vanaf je Friese eurorekening, in plaats van met je gewone rekening. Alles digitaal, net als een gewone betaalpas.”

‘Laat Geld Lokaal Rollen’ wil nu tweehonderd ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf gaan werven, die samen een coöperatie met een eigen geldsysteem kunnen vormen. „We willen hiermee economische activiteiten stimuleren die met lokale grondstoffen en arbeidskrachten werken.”

Een lokale grondstof zoals lisdodde, dat als isolatiemateriaal in de bouw wordt gebruikt, past volgens Braks goed bij een circulaire munt. Als tweede voorbeeld noemt ze riet. „Momenteel hebben rietdekkers te maken met een tekort aan riet, omdat dat met containers uit China wordt geïmporteerd en die zijn schaars. Maar zulk riet is niet duurzaam! Riet groeit overal in Fryslân. Een lokale munt kan misschien een extra stimulans zijn om dat weer meer te gaan gebruiken. Iedereen is wel voor duurzaamheid, maar telkens blijkt dat het nog wel een zetje nodig heeft.”

Alternatieven

Bij het initiatief, waarvoor het idee ontstond tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020, zijn ook de Leeuwarder GroenLinks-raadsleden Femke Molenaar en Petra Vlutters betrokken, net als economiedocent Tjibbe van der Veen van NHL Stenden en ondernemer Monique van Etten. Inmiddels werkt ‘Laat Geld Lokaal Rollen’ samen met de Social Trade Organisation (STRO), een stichting die sinds 1970 alternatieven ontwikkelt voor het geldsysteem. In Nederland zijn met de hulp van STRO al een aantal lokale geldinitiatieven opgezet, zoals de Utrechtse Euro, de Zeister Knoop en het Arnhems Hert.

Voor de Friese euro hoopt de initiatiefgroep ook op steun van lokale bestuurders. ,,We zijn bezig om de Provinciale Staten en de Friese gemeenten te benaderen”, zegt Braks. ,,Hun steun voor circulair geld is heel belangrijk om de lokale economie te stimuleren.”

www.defryskeeuro.nl