3,3 miljoen euro over? Dit landgoed in Mirns met zestien hectare, acht slaapkamers, drie badkamers en 20.000 bomen staat te koop

Acht slaapkamers, drie badkamers, twintigduizend bomen, een oprijlaan van zevenhonderd meter, en zestien hectare aan grond. Het kost 3,3 miljoen euro, maar dan heeft de koper van het landgoed aan de Wieldyk 10 in Mirns ook wat.

Het landgoed in Mirns met zestien hectare grond staat momenteel te koop.

Het landgoed in Mirns met zestien hectare grond staat momenteel te koop. Foto: Makelaardij Friesland

Een natuurparadijs. Zo wordt het landgoed omschreven op Funda. Aan het IJsselmeer en vlakbij de Gaasterlandse bossen bouwde de eigenaar in 2004 zijn landhuis, ‘met kenmerken welke doen denken aan een kerk of een kasteel, inclusief toren’, aldus de makelaar. Het landgoed heeft een eigen meertje en ‘uitgestrekte weiden, bloementuinen, een fruitboomgaard en vele bosschages’.

Duurste van Fryslân

Met een prijskaartje van 3,3 miljoen euro is het bouwwerk (gebruiksoppervlakte: 651 vierkante meter) momenteel de duurste te koop staande woning van Fryslân, en het een na duurste huis van Noord-Nederland. Alleen voor een optrekje in Vledder wordt meer geld gevraagd, namelijk 4,5 miljoen euro.

Taxatieorganisatie Calsaca meldde in april dat het aantal Friese woningen dat minimaal een miljoen euro waard is, de afgelopen jaren sterk is gestegen. Eind vorig jaar waren er in Fryslân zo’n 240 miljoenenwoningen. Dat was 65 procent meer dan eind 2019. Calcasa noemt de algemene prijsstijging in de woningmarkt de belangrijkste oorzaak voor de groei. Deze prijsstijging komt onder meer door een tekort aan woningen en door de lage rentes.