Dit artikel is vandaag gratis

In alle beroepsgroepen is nu sprake van een personeelstekort. Hoe koelen we de arbeidsmarkt nog af? | Vijf vragen

Het tekort aan elektriciens hoort bij de grootste van de hele arbeidsmarkt.

Het wil maar niet lukken om iets te doen aan de grote personeelstekorten. In alle 92 beroepsgroepen die uitkeringsinstantie UWV onderscheidt, is nu sprake van krapte, en ten opzichte van vorig jaar is de krapte op de gehele arbeidsmarkt verdubbeld. Hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen? Vijf vragen.

1) Hadden we niet een leger aan niet-werkenden?

Er zijn werklozen, maar wel steeds minder. Nog maar iets meer dan 150.000 mensen krijgen een WW-uitkering, het aantal ontvangers van bijstand daalt al vijf kwartalen op rij, en stond halverwege het jaar op ruim 400.000. De laatste keer dat het aantal bijstandsgerechtigden zo laag lag, was bijna tien jaar geleden. Logisch dus dat er meer werkenden zijn dan ooit: 9,5 miljoen.

2) Maar de werklozen zijn dus nog niet ‘op’. Waarom is er dan toch een personeelstekort?

Er zijn zeker nog werklozen, maar niet met genoeg om alle vacatures te vervullen. Zelfs niet als we voor het gemak even vergeten dat lang niet al die werklozen de juiste kennis en ervaring hebben. En bij het onbenut arbeidspotentieel zitten ook mensen die er om heel andere dan financiële redenen voor kiezen om niet (meer uren) te werken. Denk aan ouders, mantelzorgers, mensen die een studie volgen.

3) Waar zijn werkgevers naar op zoek?

Vooral naar ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars, zegt het UWV. Maar kijk naar het aantal werklozen in die beroepen en je ziet het probleem: er zitten bijvoorbeeld nog maar 3300 ict’ers in de WW. En waar de werkloosheid in z’n algemeenheid op 3,3% ligt, is er onder hoger personeel sprake van ’perfecte werkgelegenheid’: slechts 2,5% van alle hbo- en universitair geschoolden zoekt werk.

4) Wat zijn de gevolgen van de krapte?

De gevolgen kun je dagelijks om je heen zien. Supermarkten die alleen de zelfscankassa’s open houden, de lange rijen op Schiphol, kinderdagverblijven die minder groepen draaien: het zijn allemaal gevolgen van de krappe arbeidsmarkt. Of zoals UWV-adviseur Frank Verduijn het zegt: „Lange tijd heeft de economie de arbeidsmarkt bepaald. Nu de krapte zulke extreme vormen aanneemt lijkt die relatie deels omgedraaid.”

5) Wat te doen?

Knotsgekke wervingscampagnes, extra salaris, meteen een vast contract: volgens Verduijn werkt het niet meer. Je kunt als werkgever beter je best doen om je personeel vast te houden. „Bijvoorbeeld met meer aandacht voor vitaliteit, werkdruk en werkomstandigheden.”

Wie personeel zoekt, moet daarbij het standaardbeeld van de ideale werknemer loslaten, klinkt het bovendien vaak. Experts zien dat nog weinig gebeuren, zeiden ze dinsdag in De Telegraaf : „Bedrijven houden veel vast aan het standaardplaatje.”

Vacatures

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

Relatiebeheerder / Assistent- Accountant

Admifa Accountants & Adviseurs

Medewerker klantcontact Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Nieuws

menu