A-ware verhoogt omzet en houdt winst gelijk

Royal A-ware heeft afgelopen jaar een omzet geboekt van 1,3 miljard euro. Dat is honderd miljoen meer dan in 2016. De nettowinst bleef stabiel op 18 miljoen.

Koning Willem-Alexander en Klaas de Jong van Royal A-Ware keuren een Goudse kaas tijdens de opening van de kaasmakerij van Royal A-ware en de ingrediëntenfabriek van Fonterra in Heerenveen in 2015.

Koning Willem-Alexander en Klaas de Jong van Royal A-Ware keuren een Goudse kaas tijdens de opening van de kaasmakerij van Royal A-ware en de ingrediëntenfabriek van Fonterra in Heerenveen in 2015. Foto: ANP

Het zuivelbedrijf, met hoofdkantoor in Almere en onder meer een productielocatie in Heerenveen, is gespecialiseerd in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van kaas, dagverse zuivel en room. Daarnaast is het actief in het transport van agrarische producten. Die logistiek is ondergebracht bij onderdeel AB Transport. Financieel directeur Antonio Rodriquez laat weten dat AB Transport met 5 procent is gegroeid in omzet en een positief resultaat heeft geboekt.

De omzet uit export is in alle afzetgebieden toegenomen. ,,In al onze exportgebieden hebben we meer omzet gerealiseerd, maar in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Noord-Afrika hebben we de grootste groei behaald”, meldt Rodriguez. In 2017 is stevig geïnvesteerd in de productie van specialistische kazen in Heerenveen, de verpakkingslocaties in Almere en Culemborg en vervoersmiddelen. Hier werd 29 miljoen euro aan besteed. Het werknemertal groeide door uitbreiding van de werkzaamheden van 2300 naar 2450.

In Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Noord-Afrika hebben we de grootste exportgroei behaald

Onlangs kondigde het concern aan in Heerenveen een mozzarella-fabriek te gaan bouwen. De eerste werkzaamheden daaraan zijn reeds begonnen. Voor nieuwe activiteiten zegt A-ware nog nieuwe melkveehouders te zoeken. Over het aantal boeren dat nu melk levert doet het concern geen uitspraken.

Bestuursvoorzitter en eigenaar Jan Anker is verheugd over de jaarcijfers. Die zijn niet alleen behaald via hogere zuivelprijzen, maar ook door meer afzet. Het jaarverslag is gedeponeerd maar nog niet te raadplegen bij de Kamer van Koophandel. Anker zegt A-ware als zuivelaar verder te willen uitbouwen. ,,De bouw van de mozzarella- en roomfabriek, samen met Fonterra als strategische partner, is een volgende mijlpaal voor ons familiebedrijf.”

Vanwege de wispelturigheid van de zuivel- en kaasmarkt worden voor 2018 geen verwachtingen uitgesproken.

Vacatures

Werken op de SEH, OK of IC?

Ommelander Ziekenhuis Groningen

Voorzitter Bestuur

Talent Performance namens Museum Belvédère

Unitmanager

Talent Performance namens BBC Bouwmanagement

Nieuws

menu