Aantal nieuwe bedrijven in Fryslân blijft groeien. Aantal starters is volgens Kamer van Koophandel weer op niveau van voor de coronacrisis

Het aantal nieuw opgerichte bedrijven is volgens de Kamer van Koophandel (KvK) weer op het niveau van voor de coronacrisis. Ook in Fryslân neemt het aantal startende ondernemers toe.

Het kantoor van de Kamer van Koophandel.

Het kantoor van de Kamer van Koophandel. Foto: Shutterstock

Nederland telde op 1 juli 2021 ruim 2.100.000 bedrijven, aldus de KvK. Het aantal startende ondernemers lag in juni 2021 9 procent hoger dan in juni 2020. Ten opzichte van 1 januari 2021 was er een groei van 2 procent.

In Fryslân waren op 1 juli ruim 71.000 bedrijven ingeschreven bij de KvK. Sinds 1 januari nam het aantal bedrijven met 3 procent toe. Er kwamen ruim 3800 bedrijven bij. In diezelfde periode in 2020 werden er ruim 3300 nieuwe bedrijven geturfd door de KvK. Het aantal stoppende bedrijven nam af, van ruim 2600 naar ruim 1800.

Meer fysiotherapeuten

Landelijk waren er vooral veel meer starters in de sector gezondheid. In juni kwamen er in die sector ruim 2200 bedrijven bij, bijna 700 meer dan in juni 2020. Er kwamen vooral meer paramedische praktijken (zoals fysiotherapeuten) en meer zzp’ers in de thuiszorg bij.

Volgens Erik Stam (Hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics) bevestigen de cijfers dat er in de economie weer genoeg kansen zijn voor zelfstandig ondernemerschap. ,,In de thuiszorg zien we een inhaalslag van het aantal starters na een coronadip in 2020, terwijl het aantal nieuwe paramedische praktijken enorm doorgroeit.”

Minder nieuwe webshops

Verder valt op dat de stijging van het aantal webshops ten einde lijkt. In de coronacrisis kwamen er veel meer nieuwe internetwinkels bij, mede vanwege de lockdowns. ‘Het aantal startende webshops was in juni 36 procent lager dan in dezelfde maand in 2020’, aldus de KvK.

,,Door de lockdowns is de digitale transformatie van de economie versneld”, zegt Erik Stam. ,,Dit zagen we bijvoorbeeld in de groei van het aantal nieuwe webshops in het afgelopen jaar. Met het versoepelen van de maatregelen wordt fysiek winkelen meer mogelijk, en zien we het aantal nieuwe webshops afnemen. Toch blijft het aantal startende webshops hoger dan voor corona. Opvallend is dat de detailhandel over de gehele linie minder starters heeft, inclusief fysieke winkels. Het lijkt er op dat er minder nieuwe bedrijven terugkeren in de winkelstraten.”

Faillissementen zeldzaam

Het aantal faillissementen blijft laag. In juni waren er in heel Nederland 118 faillissementen, 43 procent minder dan in juni 2020. Stam: ,,De daling van het aantal faillissementen blijft doorzetten. Dit zal gedeeltelijk door het continueren van de steunmaatregelen komen.”