Dit artikel is vandaag gratis

Aldi gaat boeren van FrieslandCampina helpen verduurzamen met de aanleg van 160 voetbalvelden groot kruidenrijk grasland

Koeien in een weiland. Foto: ANP

Supermarktketen Aldi gaat melkveehouders van FrieslandCampina helpen verduurzamen. Binnen het project ‘Kruidenrijk Grasland’ wordt tachtig hectare weideland ingezaaid met een mix van diverse soorten grassen en kruiden. Er doen 43 boeren mee.

‘Kruidenrijke graslanden zijn aantrekkelijk voor veel soorten insecten en weidevogels en dragen op die manier bij aan het verbeteren van de biodiversiteit’, meldt FrieslandCampina bij de aankondiging. Het project heeft een looptijd van vijf jaar en behelst in eerste instantie een gebied ter grootte van 160 voetbalvelden.

,,Een groot deel van ons zuivel- en kaasassortiment is On the way to PlanetProof -gecertificeerd. We kijken nu naar nog meer mogelijkheden om bij te dragen aan verduurzaming van de zuivelketen”, aldus Aldi-directeur Wouter Lefevere. ,,In totaal zal tachtig hectare kruidenrijk grasland ontstaan. Dat is gelijk aan het totale oppervlak van alle Aldi-filialen en -distributiecentra in Nederland.”

Gezamenlijk investeren

Dustin Woodward, directeur van FrieslandCampina Nederland, is blij met de investering van Aldi. ,,Samenwerkingen zoals deze, waarbij producent, retailer én boer gezamenlijk investeren in een duurzame toekomst, maken het verschil”, vindt hij. ,,We kijken uit naar de resultaten, en hopen dat deze samenwerking ook andere partijen zal inspireren om samen met ons te werken aan meer biodiversiteit en een duurzamere zuivelketen.”

In de aanloop naar het project heeft Aldi gesprekken gehouden met de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Melkveehouders konden zich via melkweb, de ledenwebsite van FrieslandCampina, aanmelden voor deelname.

Goede spreiding

Bij de selectieprocedure heeft een goede spreiding over Nederland een rol gespeeld, zeggen de initiatiefnemers. Deelnemende melkveehouders, onder wie acht Friese ondernemingen, ontvangen een vergoeding voor de aanleg en inspanning. De weilanden worden in augustus en september ingezaaid.

Nieuws

menu