Banenverlies bij FrieslandCampina dreigt als veestapel hard krimpt om stikstofuitstoot tegen te gaan

Hein Schumacher, CEO bij FrieslandCampina, en Hans Janssen, CFO bij FrieslandCampina, tijdens de toelichting op de jaarcijfers van de zuivelgigant.

Hein Schumacher, CEO bij FrieslandCampina, en Hans Janssen, CFO bij FrieslandCampina, tijdens de toelichting op de jaarcijfers van de zuivelgigant. Foto: ANP

Een significante krimp van het aantal melkveehouders in Nederland gaat bij FrieslandCampina banen kosten. Mede daarom ziet de zuivelcoöperatie meer heil in andere methodes om de neerslag van stikstof in en rondom natuurgebieden te beperken, zegt topman Hein Schumacher in een toelichting op de jaarcijfers.

,,Als er echt een significante reductie is van de veestapel, dan is het antwoord natuurlijk dat je het aantal productielocaties aanpast, de werkgelegenheid omlaag gaat en de investeringen dalen. Maar dat is één scenario”, legt Schumacher uit. De wereldwijde vraag naar melk en zuivelproducten zouden melkveehouders elders moeten opvangen, bijvoorbeeld op locaties van FrieslandCampina in Pakistan en Indonesië.