Bedrijven in binnenstad werken samen aan duurzaam transport

Leeuwarden wil dat het bedrijfstransport in de binnenstad binnen zes jaar zonder uitstoot gebeurt. Onder andere bakfietsen en overslagpunten voor elektrisch vervoer moeten hiervoor zorgen.

Om de uitstoot van transportverkeer in de Sint Jacobstraat te verminderen wordt voorgesteld om de fietsenstalling als centrale afleverplek voor pakketjes van bedrijven te gebruiken.

Om de uitstoot van transportverkeer in de Sint Jacobstraat te verminderen wordt voorgesteld om de fietsenstalling als centrale afleverplek voor pakketjes van bedrijven te gebruiken. Foto: Geert Veldstra

Boodschappen en maaltijden die met een bakfiets worden vervoerd en dieselvrachtwagens die hun goederen bij een hub buiten het centrum overladen in elektrische bestelbusjes. Het zijn een paar voorbeelden waarmee de uitstoot in de binnenstad van Leeuwarden moet worden teruggebracht.

Gisteren sloten zo’n vijftig partijen, waaronder de gemeente en diverse bedrijven, de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek . Die moet ervoor zorgen dat er bij de bevoorrading van bedrijven in de binnenstad na 2025 geen uitstoot meer vrijkomt. Diverse bedrijven presenteerden gisteren hun plannen voor de komende tijd, waaronder transportbedrijf Koopman TransMission uit Noordhorn.

Elektrische bestelwagens

Koopman rijdt nu met drie diesels in de Leeuwarder binnenstad en wil dit binnenkort met elektrische bestelwagens doen. ,,Hiermee kunnen we in de binnenstad volledig elektrisch bezorgen”, zegt directeur Harm Koopman. ,,Je kunt met deze auto’s zo’n 180 kilometer rijden. We gebruiken ze al voor de Groninger binnenstad.”

Koopman is gespecialiseerd in grote pakketten. Voor de kleinere pakjes kunnen winkeliers en restauranthouders in de binnenstad terecht bij Dropper die fietskoeriers en bezorgdiensten aan elkaar koppelt. In tegenstelling tot Thuisbezorgd.nl, dat alleen maaltijden vervoert, nemen de bezorgers van Dropper ook pakketjes mee.

Leeuwarden te weinig duurzaam mobiel

De lage plaats van Stichting Natuur en Milieu voor Leeuwarden wat betreft duurzame mobiliteit doet geen recht aan de praktijk. Dat zegt duurzaamheidswethouder Herwil van Gelder in een reactie op het onderzoek dat de milieuorganisatie bekendmaakte. Duurzame voertuigen passeren het aquaduct over de N31 ter gelegenheid van de Elfwegentocht op 14 juli, die speciaal voor deze gelegenheid afgesloten is.

,,Ik zat eens op het terras en zag toen allerlei scooters van verschillende restaurants om me heen scheuren om maaltijden te bezorgen en bedacht toen dat het veel handiger is om dit door één bedrijf te laten doen. Dat bedrijf vervoert dan daarnaast ook pakketjes”, zegt oprichter en eigenaar Jantine Doornbos.

Algoritme

Het bedrijf is in juni in Leeuwarden begonnen en inmiddels zijn er zo’n twintig restaurants aangesloten. Een speciaal algoritme zorgt ervoor dat de bezorger van een maaltijd weet bij welke winkel in de buurt hij of zij een pakketje kan oppikken. De bezorgers zijn niet in dienst bij Dropper, maar werken als eigen baas voor de bezorgdienst. Daarvoor worden cargobikes gebruikt, een soort bakfietsen.

Naast het duurzame aanbod van vervoerders wordt er in diverse straten door de ondernemers nagedacht om de logistiek meer op elkaar te laten afstemmen.

Ik zag allerlei scooters om me heen scheuren om maaltijden te bezorgen

,,Wij zouden bijvoorbeeld de fietsenstalling kunnen gebruiken als afleverpunt voor goederen”, zegt Rudi Jacobs van t-shirtwinkel The Saint in de Sint Jacobsstraat. ,,Als iedere ondernemer uit de straat zijn of haar pakketten hier laat afleveren, kunnen we dat daar lopend ophalen en is er minder vervoer in de straat. Want nu is het soms erg druk.” Het is nog niet zeker of dit plan doorgaat.

In 2022 is er een tussenevaluatie van de initiatieven die gisteren werden gepresenteerd. ,,Dan kijken we in hoeverre we de stadsdistributie in 2025 emissieloos krijgen”, zegt wethouder Friso Douwstra van Leeuwarden. ,,Daarnaast zijn we bezig om het Gouverneursplein autoluw te maken.”

Vacatures

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu