In 100 jaar van groentewinkel tot supermarktketen: waar vele concurrenten verdwenen wist Poiesz alle stormen in supermarktland te overleven

Edah, Konmar, Super de Boer en C1000. Alleen al de lijst van verdwenen supermarkten vanaf 2000 is lang. Het Friese familiebedrijf Poiesz wist echter de stormen te doorstaan. Het eeuwfeest wordt een jaar lang gevierd.

Poiesz-directeur Piet Smit voor het distributiecentrum van de superketen in Sneek.

Poiesz-directeur Piet Smit voor het distributiecentrum van de superketen in Sneek. Foto: Simon Bleeker

Het geheim van Poiesz? Bij elke stap en besluit de lange termijn in het oog houden, geeft directeur Piet Smit aan. ,,We zijn altijd toekomstgericht geweest. Het bedrijf gezond doorgeven aan een volgende generatie staat altijd voorop bij wat we doen en hebben gedaan. Geen kortetermijndenken. En we willen zelf aan de knoppen draaien.” Dat laatste geeft het bedrijf de vrijheid snel in te spelen op nieuwe situaties en winkels te openen die voor de ‘grote blauwe en gele’ zoals Smit Albert Heijn en Jumbo aanduidt, niet uitkunnen. ,,We bezitten 85 procent van onze panden zelf en hebben een eigen wagenpark. Daardoor kunnen we ook in dorpen en kleinere kernen een winstgevende supermarkt draaien.”

Geen jip-en-jannekebouw