Bestuursvoorzitter Erwin Wunnekink van FrieslandCampina na half jaar alweer weg

Iets meer dan een half jaar na zijn aantreden is Erwin Wunnekink weg als bestuursvoorzitter van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Het is een volgend hoofdstuk van de onrust die in het concern heerst.

Vertrekkend bestuursvoorzitter Erwin Wunnekink van zuivelcoöperatie FrieslandCampina.

Vertrekkend bestuursvoorzitter Erwin Wunnekink van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Foto: Harry Meijer

Wunnekink maakte zijn vertrek dinsdag bekend tijdens de Centrale Vergadering van Districtsraden. Hij wil met zijn vertrek ‘bijdragen aan de verbetering van het draagvlak en herstel van vertrouwen in het bestuur’. In een korte verklaring meldt hij terug te treden in het belang van de coöperatie. ,,Er is veel onrust in onze coöperatie en in de sector. Juist in deze tijd hebben we eenheid en daadkracht nodig.”

Reorganisatie

Het is onrustig binnen FrieslandCampina, onder meer vanwege de reorganisatie waarbij duizend banen zijn geschrapt. Het vertrek van Wunnekink heeft volgens een woordvoerder FrieslandCampina niets met deze onrust te maken, omdat de leden eerder al instemden met de plannen.

Ook hangt het vertrek niet samen met de ophef over de vertrekpremie van financieel directeur Jaska de Bakker. Zij kreeg 1,1 miljoen mee, kort nadat FrieslandCampina bekend had gemaakt dat er voor de leden-melkveehouders geen winstdeling in zit. Door de coronacrisis kon het zuivelconcern niet zoals gebruikelijk een jaarlijkse nabetaling uitkeren. De ledenboeren liepen daardoor tussen de tien- en twintigduizend euro mis.

Nieuw leiderschap

Wunnekinks voorganger Frans Keurentjes, die in juni zijn functie halverwege een termijn neerlegde, gaf aan dat het bedrijf nieuw leiderschap nodig had. Wunnekink was al sinds 2009 lid van het coöperatiebestuur en de raad van commissarissen. Hij bracht als opvolger dus niet echt een nieuw geluid.

In een analyse in Foodbusiness naar aanleidiing van 150 jaar FrieslandCampina wijst Wouter Baan op de ergernis en onvrede onder de leden-eigenaars van de coöperatie. Honderden melkveehouders stapten al over naar andere melkverwerkers. Volgens Baan staat het concern te ver van de boeren af. Ook de groene koers die het bedrijf is gaan varen, met onder andere PlanetProof-zuivel, wordt volgens hem niet door iedereen gepruimd.

Invloed

Eerder deze maand vertrok ook al bestuurder Frans van den Hurk. Hij gaf bij zijn vertrek aan zich te weinig te herkennen in het gevoerde beleid. Ook zou hij in de acht maanden dat hij bestuurder was onvoldoende invloed hebben kunnen uitoefenen om het beleid te veranderen.

De zuivelcoöperatie bestaat uit ruim 11.000 aangesloten melkveebedrijven en bijna 17.000 leden-melkveehouders. Het verbond is 100 procent eigenaar van het gelijknamige zuivelbedrijf FrieslandCampina.