Boerencampingbeurs is voor bezoekers één grote reünie

‘Om even lekker uit te blazen’, ‘logeren en kamperen in een schitterend landschap’. Op de SVR-Vakantiebeurs zaterdag poogden eigenaars van boerencampings bezoekers te verleiden voor hún camping.

Wiebe en Anneke Koopmans kijken bij een van de standhouders op de beurs.  Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Wiebe en Anneke Koopmans kijken bij een van de standhouders op de beurs. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Op de beurs, die plaatsvond in de WTC Expo-hallen in Leeuwarden, stonden zo’n driehonderd kraampjes van boerencampings uit alle windstreken van Nederland. Ook campings uit buurlanden als Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland waren vertegenwoordigd.

Een van de aanwezigen is Johan de Jager (57). Zijn vrouw heeft haar handen vol met folders en haar tas ook al gevuld. Het is de gezelligheid en de voorpret die maken dat ze graag naar de SVR-Vakantiebeurs gaan. Bovendien houdt het voor het koppel niet op bij de beurs. ,,Straks hebben we de pret van het uitzoeken”, vertelt Johan. Meestal gaan hij en zijn vrouw dan een weekendje op pad om de potentiële boerencampings te bezoeken. Bij de leukste camping bivakkeren De Jager en zijn vrouw dan uiteindelijk drie weken. Die moet rustig en kleinschalig zijn, want allemaal kinderen en activiteiten dat hoeft voor hen niet. ,,Wij vermaken ons wel.”

Persoonlijk contact

Even verderop staan Dirk en Janneke Groen bij een kraampje om hun boerencamping in Gaasterland te promoten. Hoeveel bezoekers de vakantiebeurs hen oplevert weten ze niet. ,,Mar as 1 persint fan de besikers by ús komt, dan krije wy it drok”, zegt Dirk Groen. Eigenlijk verbaast het hem wel hoeveel mensen er lopen. ,,Want do kinst it ek op ynternet fine.”

Volgens Corine van Mill, voorzitter van de stichting SVR, komt het grootste deel van de bezoekers naar de beurs voor het persoonlijk contact. En dat vind je niet op internet. ,,Voor veel mensen is het een reünie: ze komen de campingeigenaren of andere gasten weer tegen. Sommigen komen hier om tien uur binnen en vertrekken weer als de beurs dichtgaat. Het is één grote familie met elkaar.”

Ook bezoeker Jan Hekkink (68) uit Zwolle vindt het persoonlijke van de beurs belangrijk. ,,Als je iets wil weten kun je het gewoon aan de mensen vragen.” Hij oriënteert zich met zijn vrouw op campings, nu ze hun boot hebben verkocht en een camper hebben aangeschaft. Zij hebben voor dat oriënteren een grote stapel flyers verzameld. ,,Als we een weekend weg willen pakken we gewoon een folder van de stapel en gaan we daarheen.”

Minder bezoekers

Op de vakantiebeurs kwamen zaterdag zevenduizend mensen. Daarmee was de opkomst lager dan op de andere drie beurzen die SVR organiseerde, vertelt voorzitter Van Mill. In Hardenberg kwamen ruim elfduizend bezoekers, in Den Bosch ruim tienduizend en in Vijfhuizen, dichtbij Haarlem, ruim achtduizend bezoekers. SVR organiseert elk jaar vier beurzen. De boerencampingbeurs is niet elk jaar in Leeuwarden, meestal om de twee of drie jaar.

Dat er minder bezoekers in Leeuwarden waren, komt misschien doordat noordelingen de beurs in Hardenberg bezochten, denkt Van Mill. ,,Maar nu is het hier gezellig druk. Dan hebben campingeigenaren tijd om even een praatje te maken, anders geven ze alleen een foldertje.”

Disco

De personen die interesse hebben in boerencampings zijn volgens Van Mill voornamelijk vijftigplussers. ,,Maar ook gezinnen met kleine kinderen, want voor kinderen is het geweldig om een beetje bij de beestjes op zo’n boerencamping te kijken. Gezinnen daartussenin gaan liever naar een grotere camping, met bijvoorbeeld een disco.”

Dat merkt ook campingeigenares Conny van Eijden van boerencamping en kaasmakerij de Johanna Hoeve in Ryptsjerk. 90 procent van haar gasten komt dankzij de SVR-vakantiebeurzen, schat ze. De meeste zijn zestigplus en willen in de omgeving fietsen. Daarom organiseert de boerencamping in het seizoen elke maand een fietsvierdaagse.

Ook komen gezinnen met jonge kinderen naar haar camping. ,,Want we hebben veel ruimte en kinderen vinden het heerlijk om er rond te kijken en bijvoorbeeld de kalfjes te voeren”, zegt Van Eijden. ,,Wij zeggen altijd: ‘oude kleren mee en dan komt het helemaal goed’.” Omdat veel van haar gasten van de beurs komen, staat Van Eijden er graag. ,,Het is één groot reüniegebeuren. De sfeer is gemoedelijk.”