Dit artikel is vandaag gratis

Brussel maakt einde aan de derogatie, de uitzondering voor Nederland op mestnormen

Brussel maakt hoogstwaarschijnlijk een einde aan de uitzondering qua mestregels voor Nederlandse boeren. Foto: Jan Ligthart

Boeren mogen mogelijk al vanaf volgend jaar minder mest uitrijden over hun land. De Europese Commissie wil een einde maken aan de uitzonderingspositie, ook wel derogatie genoemd, die Nederland op dat terrein al jaren heeft. Maandag brengt het ministerie van Landbouw de regel waarschijnlijk naar buiten.

Dit bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS. Brussel stuurt al langer aan op een strengere behandeling van de Nederlandse boeren. Niet voor niets werd de derogatie twee jaar geleden slechts voor twee jaar verleend in plaats van de gebruikelijke vier jaar en werden er strengere voorwaarden aan verbonden dan voorheen.

Uitfasering

Landbouwminister Henk Staghouwer waarschuwt boeren al langer dat zij er rekening mee moeten houden dat de derogatie helemaal komt te vervallen. De onderhandelingen in Brussel lopen nog, maar volgens ingewijden lijkt een geleidelijke uitfasering op dit moment nog het best haalbare.

Vacatures

TIG lasser

Mubo Metaal bv

Physiotherapeut

Therapiezentrum Janssen

Relatiebeheerder / Assistent- Accountant

Admifa Accountants & Adviseurs

Nieuws

menu