Buitenlandse interesse in Drachtster RUG-studie

De studie Mechanical Engineering (werktuigbouwkunde) aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kan al op de nodige belangstelling rekenen. Enkele tientallen buitenlandse studenten hebben interesse getoond.

Jouke Visser, Jacquelien Scherpen, Binne Visser, Sander de Rouwe en Tom van Mourik ondertekenen de intentieverklaring. Foto: Jilmer Postma

Jouke Visser, Jacquelien Scherpen, Binne Visser, Sander de Rouwe en Tom van Mourik ondertekenen de intentieverklaring. Foto: Jilmer Postma

Dat meldde Jacquelien Scherpen, hoogleraar en directeur van het Groningen Engineering Center, vrijdagmiddag op een bijeenkomst bij Philips in Drachten. Daar wordt de afstudeerrichting Smart Factories (slimme fabrieken) van deze studie in september 2020 ondergebracht.

,,Er is heel veel belangstelling, zo lijkt het. En die komt vanuit het buitenland, nu ze daar weten dat we met deze opleiding bezig zijn. We gaan ook enorm ons best doen om Nederlandse studenten te trekken, via onder meer onderwijsbeurzen en door te adverteren”, zegt Scherpen. ,,Als we in Drachten jaarlijks twintig tot dertig studenten kunnen onderbrengen dan zou dat heel mooi zijn.” Er zijn vier afstudeerrichtingen, de andere drie zetelen in Groningen.

Intentieverklaring

Vrijdag tekenden RUG-bestuursvoorzitter Jouke de Vries, Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Innovatiecluster Binne Visser, gedeputeerde Sander de Rouwe en burgemeester van Smallingerland Tom van Mourik een intentieverklaring om het tweede jaar van Smart Factories in Drachten onder te brengen. Er wordt een oud industrieel gebouw bij Philips voor omgebouwd tot modern opleidings- en testcentrum.

We gaan ook enorm ons best doen om Nederlandse studenten te trekken

De Rouwe zag in de samenwerking, het vertrouwen in elkaar en het werken aan de toekomst in Drachten een vergelijking met de Friese gemeenschappen die vroeger de terpen bouwden. ,,Terpen werden in Fryslân opgebouwd door een egalitaire samenleving, mensen met en zonder geld en macht. Ze anticipeerden op wat ging komen om hun welvaart veilig te stellen”, verhaalde de gedeputeerde. ,,Hier in Drachten zitten de terpenbouwers van de toekomst. In 2050 hebben we 10 procent minder inwoners en een 22 procent kleinere beroepsbevolking, zo is becijferd. Hoe wapenen we ons daar tegen en hoe behouden we opnieuw onze welvaart, dat is opnieuw de uitdaging waarop hier een antwoord wordt gezocht.”

Hele partij weg

Scherpen gaf als voorbeeld de controle van de plastic behuizing van een scheerapparaat. ,,Nu bekijken mensen dat met het oog en gaat er bij een fout een hele partij weg. Een student van ons is afgestudeerd op het automatiseren daarvan. Dan hoef je vaak ook niet de hele batch weg te gooien, en dat scheelt weer afval.”

Door meer technici in het Noorden op te leiden moet de innovatiekracht verbeteren en met de nieuw bedachte technieken het gebrek aan handen worden opgevangen. RUG-bestuurder De Vries ziet veel heil in de samenwerking van bedrijfsleven en scholen, met hulp van de overheid. Technische studies zullen vaker via ,,learning on the spot” - De Vries: ,,Ik zoek nog naar een Friese uitdrukking” - worden aangeboden.

,,Bedrijven zitten dichter op technologische ontwikkelingen. Dan is het goed daar met je opleiding te zijn. De ontwikkelingen gaan heel snel, en hoe je daarmee omgaat, die vraagstelling ligt bij ons, en ook bij de bedrijven. Het is prachtig dat het bedrijfsleven nu investeert in een onderwijsinstelling.”

Vacatures

Voorzitter Bestuur

Talent Performance namens Museum Belvédère

Werkvoorbereider Infra

Geomaat

Unitmanager

Talent Performance namens BBC Bouwmanagement

Nieuws

menu