Bussenbouwer VDL en bouwbedrijf Van Wijnen zien samen kans in groeiende woningbehoefte

De overstap van VDL Bus in Heerenveen van bussen op woningen, heeft te maken met de kansen die de woningmarkt biedt, zo meldden VDL en bouwbedrijf Van Wijnen gisteren. VDL gaat vanaf 2022 in Heerenveen woning-onderdelen maken, die Van Wijnen dan gebruikt voor huizen die kant-en-klaar uit de eigen fabriek om de hoek komen.

Personeel van VDL Bus luistert naar directeur Ietze van der Meer (niet zichtbaar) die de nieuwe koers van het bedrijf toelicht.

Personeel van VDL Bus luistert naar directeur Ietze van der Meer (niet zichtbaar) die de nieuwe koers van het bedrijf toelicht. Foto: VDL

Volgens Ietze van der Meer, locatiedirecteur van VDL Bus, is het bedrijf niet financieel gedwongen om de samenwerking aan te gaan, hoewel de productie van bussen wel een knauw heeft gekregen door de coronacrisis. ,,Er was geen noodzaak om te stoppen met de productie van bussen. Voor 2021 is onze orderportefeuille ook goed gevuld.” Vooral de productie van elektrische bussen loopt goed.

Ook Hilbrand Katsma, directeur Van Wijnen Noord en Oost, benadrukt dat deze samenwerking waarschijnlijk ook onder andere omstandigheden tot stand zou zijn gekomen. De bestuurders wijzen daarbij op de kans die de woningnood biedt. Er is tot 2030 vraag naar een miljoen extra woningen, dus moeten er per jaar 100.000 gebouwd worden. ,,Nu zijn dat er 60.000”, aldus Van der Meer.

Industrialisatie

Door huizen al grotendeels in de fabrieken te maken, kan Van Wijnen straks een woning op locatie in één dag neerzetten, het grond- en funderingswerk niet meegerekend. De samenwerking met VDL biedt Van Wijnen de kans om het maken van de modules te industrialiseren. ,,We kunnen de productie van de modules hiermee vertienvoudigen”, aldus Katsma van Van Wijnen. De bedrijven zien in de toekomst de twee fabrieken als kern van een grote bouwcampus, waarbij ook scholen betrokken worden.

Lees ook: VDL Heerenveen stapt na ruim een eeuw over van busproductie naar huizenbouw

De samenwerking kwam tot stand nadat adjunct-directeur Rolf-Jan Zweep van VDL en Katsma elkaar spraken over de bouw van een VDL-fabriek elders in het land. Zweep: ,,Toen kwam ter sprake dat Van Wijnen een nieuwe fabriek in Heerenveen wilde. In juli vorig jaar hebben we gekeken wat we voor elkaar konden betekenen, toen is het balletje gaan rollen.”

Toen kwam ter sprake dat Van Wijnen een nieuwe fabriek in Heerenveen wilde. In juli vorig jaar hebben we gekeken wat we voor elkaar konden betekenen

Het bussenwerk dat nu in Heerenveen gedaan wordt, wordt in stukjes overgeplaatst naar andere VDL-locaties in Nederland en België. De ondernemingsraden van de bedrijven zijn om advies gevraagd.

Bij de persbijeenkomst over de samenwerking vielen de woorden ‘historisch’ en ‘baanbrekend’. VDL bestaat sinds 1953 en heeft ruim honderd locaties in binnen- en buitenland, maar deed nooit eerder iets met woningen. ,,Dit is nieuw voor ons”, aldus Zweeps. Met de samenwerking komt een einde aan ruim honderd jaar karren en bussen bouwen in Heerenveen. Dat begon in 1907, met Rijtuig- en wagenmakerij B. Hainje. Die maakte onder meer bakkerskarren. Later begon de productie van bussen. Hainje werd in meerdere stappen en overnames VDL Bus.

Moeite met het afscheid

Van der Meer beaamt dat een groep medewerkers moeite zal hebben met het afscheid van de bus ,,Die zijn echt verliefd op het product.” Tegelijkertijd denkt hij dat veel mensen juist energie krijgen van de nieuwe uitdaging. Katsma vult daarbij aan dat de infrastructuur van VDL geschikt is voor het bouwen van de modules, en dat er veel kennis en ervaring aanwezig is.

Van Wijnen wist de afgelopen jaren de gemiddelde bouwtijd van een woning te halveren naar zestig dagen, en brengt dat straks dus terug naar één dag. Door de woningen al in de fabriek te bouwen ontstaat volgens Katsma ook winst op het vlak van duurzaamheid, omdat er minder vervoersbewegingen nodig zijn.

Vacatures

Physiotherapeut

Therapiezentrum Janssen

Accountmanager Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Relatiebeheerder / Assistent- Accountant

Admifa Accountants & Adviseurs

Nieuws

menu