Het logo van voedselbedrijf Smilde Foods uit Heerenveen.

Moeilijke marktomstandigheden door corona doen winst en omzet van voedselbedrijf Smilde Foods uit Heerenveen dalen

Het logo van voedselbedrijf Smilde Foods uit Heerenveen.

Moeilijke marktomstandigheden door de coronacrisis hebben invloed gehad op de jaarcijfers van voedselbedrijf Smilde Foods uit Heerenveen. De groeidoelstellingen zijn verlaagd.

Smilde levert onder meer aan de horeca en aan cateringbedrijven. Die lagen vorig jaar een groot deel van het jaar dicht vanwege de coronapandemie. Smilde zegt zelf de gevolgen te hebben kunnen inperken, doordat de afgelopen jaren al was ingezet op spreiding van bedrijfsactiviteiten over verschillende productgroepen, landen, en marktkanalen.

Meerdere daarvan, vooral in de retail, draaiden vorig jaar prima. ,,Onze homemade bakmixen deden het bijvoorbeeld heel goed”, zegt algemeen directeur Ronald Prince.

Groeidoelstellingen bijgesteld

Het bedrijf had een omzet van 223 miljoen euro, zo’n 11,6 miljoen euro minder dan in 2019. De winst kwam uit op vier miljoen euro, een daling van 5,7 miljoen euro. Het bedrijf zette in 2020 in op de verdubbeling van de ebitba (operationele winst voor de kosten van financiering, belastingen en afschrijvingen) in 2025. ,,Dat blijven we ook doen, maar we rekken het wel met twee jaar.”

Vorig jaar daalde de omzet ook al. Toen door ‘valutaperikelen en importbeperkingen in Afrika’. ,,Wij willen betaald worden in dollars. Niet in lokale valuta, want die devalueren op het moment dat je die in de hand hebt. Maar dan moeten dollars wel beschikbaar zijn. Landen als Nigeria drijven op olieopbrengsten, en daarvan waren er vorig jaar minder. Dus waren er ook minder dollars. Dat effect is dus eerder versterkt dan opgelost.”

Investeren in borrelhapjes

Het bedrijf blijft wel investeren. Dit najaar wordt een vernieuwde en uitgebreide locatie in Edam geopend. In Heerenveen wordt voor Royal Smilde Natura nieuwe verwerkings- en opslagfaciliteiten gebouwd. Hier wordt frituurolie gemaakt. Ook werd eerder dit jaar The Tapas Factory in Rotterdam overgenomen. Dat bedrijf maakt hartige borrelhapjes. Ook werd geïnvesteerd in de sauzen van Fano.

Er werken zo’n 750 mensen bij Smilde.