Coronacrisis duwt al 1500 Friezen in WW

Tussen half maart en eind april – de eerste anderhalve maand van de intelligente lockdown – is het aantal werkloosheidsuitkeringen in Fryslân gestegen met 1428 naar 11.809. De coronacrisis treft inmiddels bijna alle sectoren. Vooral jonge Friese werknemers in de horeca, bij uitzendbedrijven en in winkels zijn hun werk kwijtgeraakt.

De stijging van uitkeringen in april komt uit op 10,5 procent

De stijging van uitkeringen in april komt uit op 10,5 procent Foto: ANP

Dat blijkt uit cijfers van het UWV Werkbedrijf. ,,Het is na maart ook in april zo dat mensen in de flexibele schil en de horeca vooral een WW-uitkering hebben aangevraagd”, zegt Marieke Schramm, arbeidsmarktdeskundige Fryslân bij het UWV. ,,Waar we vorig jaar rond deze tijd een steeds hardere daling hadden van de WW-cijfers, is er op dit moment een tegengestelde trend. Mogelijk zijn nu de hardste klappen gevallen en vlakt de stijging wat af. Al is het in bijvoorbeeld de horeca nog gissen hoeveel mensen er nodig zijn met anderhalve meter afstand en een maximumaantal gasten binnen.”

Uitkeringen

De langdurige daling van de uitkeringen in Fryslân eindigde in maart. Eind april zaten de cijfers weer boven het niveau van een jaar geleden. Vergeleken met de andere provincies viel de stijging van de Friese WW-cijfers in april nog mee. Landelijk was de toename namelijk 16,7 procent. ,,Dat heeft te maken met de sectorstructuur in Fryslân”, verklaart Schramm. ,,De horeca is in delen van de provincie wel sterk vertegenwoordigd, maar gemiddeld in Nederland relatief minder groot. Daarmee is de impact op de WW-cijfers iets zachter.” Het deel van de beroepsbevolking met een WW-uitkering ligt landelijk (3,2 procent) nog wel lager dan in Fryslân (3,5 procent).

Mogelijk zijn nu de hardste klappen gevallen en vlakt de stijging wat af

Noord-Nederland heeft een grote sector zorg en welzijn. Ondanks de grote behoefte aan Fries zorgpersoneel in de coronacrisis kwamen er toch 119 WW-uitkeringen bij. ,,Dat zijn ook mensen in de kinderopvang en fysiotherapeuten. Die groep was toch wat groter dan wat er aan zorgpersoneel uit een uitkering is gestroomd.” Schramm rekent binnenkort weer op een afname van uitkeringen in de zorg.

Gemeenten

Vanzelfsprekend werden de van toerisme en horeca afhankelijke Waddeneilanden het hardst geraakt wat betreft de werkloosheidsuitkeringen. Maar ook Harlingen noteerde een plus van dik 20 procent in april. In Leeuwarden belandden vorige maand ruim driehonderd mensen op straat. Schramm vermoedt een gevolg van klappen in ,,horeca, detailhandel, recreatie en cultuur”.

Landelijk kwamen er 40.000 WW-uitkeringen bij in april, tot een totaal van 290.000. Vooral schoonmakers verloren hun baan. De totale werkloosheid – iedereen van 15 tot 75 jaar die werk zoekt – ligt nu op 3,4 procent, in maart was dat 2,9 procent.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) kreeg ,,onmiddellijk buikpijn” van de werkloosheidscijfers, zei hij woensdag. ,,We komen uit een situatie met een hoge werkgelegenheid. Dat is ontzettend goed nieuws geweest de afgelopen maanden en jaren. Maar je ziet dat het weer nu enorm hard omslaat.”

Volgens Hoekstra reden te meer bedrijven en banen te steunen.