DNB hoeft waarde Aziatische afvaleuro's niet te vergoeden aan F&F Products uit Leeuwarden

De Nederlandsche Bank (DNB) hoeft de waarde van ingeleverde euromunten die in Azië in het afval waren terechtgekomen, niet te vergoeden. Dat heeft de Raad van State bepaald. De hoogste bestuursrechter gaat mee in het argument van de centrale bank, dat de munten een bewerking hebben ondergaan en dus veranderd zijn, waardoor ze niet vergoed hoeven te worden.

Het pand van DNB in Amsterdam, dat momenteel verbouwd wordt.

Het pand van DNB in Amsterdam, dat momenteel verbouwd wordt. Foto: ANP

Het bedrijf F&F Products uit Leeuwarden had de 1032 euromunten uit Azië verkregen en ingeleverd bij de centrale bank. Die besloot na onderzoek de munten niet te vergoeden. Daartegen ging F&F in beroep, maar dat werd in 2019 door de rechtbank ongegrond verklaard. Omdat F&F nogmaals in beroep ging, kwam de zaak bij de Raad van State terecht.


987 munten

Van de munten waren er negen vals en 36 geen euromunten. F&F meende dat het van de overige 987 munten gewoon de waarde moest krijgen. DNB verwees echter naar de Muntwet. Daarin staat dat munten die niet geschikt zijn voor circulatie, mogen worden ingewisseld. Dat geldt echter niet voor munten die opzettelijk zijn veranderd, of die ‘een bewerking hebben ondergaan waardoor te verwachten was dat de munt zou veranderen.’


Dunner en afgevlakt

Bij de in het afval gevonden munten is dat laatste het geval, stelde het Nationaal Analysecentrum voor Munten van DNB. De Raad van State is het daarmee eens. De munten werden blootgesteld aan verbranding en trommelreiniging met chemicaliën. Daardoor werden ze dunner en raakten ze afgevlakt, waardoor de afbeeldingen niet meer goed zichtbaar waren.

F&F voerde nog aan dat andere landen dit soort munten wel vergoeden. Vanuit een oogpunt van de circulaire economie en het beperken van afval zou het volgens het bedrijf ook goed zijn als DNB dit deed. De rechters wezen die argumenten af, omdat DNB zich alleen te houden heeft aan de wet.