De brexit schrok verfproducent Anker Stuy uit Terwispel allerminst af. En nu de draait de nieuwe Britse vestiging prima

Waar veel bedrijven zich vanwege de brexit terugtrokken uit het Verenigd Koninkrijk, opende verfproducent Anker Stuy juist een Engelse vestiging. En dat lef werd beloond, want de vestiging groeit sterk en draait zwarte cijfers.

Directeur Emile Stuy van verfmaker Anekr Stuy uit Terwispel.

Directeur Emile Stuy van verfmaker Anekr Stuy uit Terwispel. Foto: Jilmer Postma

,,Het was wel een gok”, zegt directeur Emile Stuy van Anker Stuy over de opening van een vestiging in Engeland. Het besluit daartoe viel in 2018, toen niemand de precieze gevolgen van de toen nog toekomstige brexit kon weten. ,,We wisten wel dat de vraag naar bouwmaterialen zou blijven, maar in welke mate, dat was de vraag.”


Winst en groei

Drie jaar later kan Stuy een antwoord op die vraag geven. Want de Engelse vestiging groeit al kool. Bij de opening in 2019 waren er twee medewerkers, en dat zijn er inmiddels zes. Dit jaar lijkt de locatie winst te maken.

De aanleiding voor de vestiging lag bij de brexit. ,,We werkten de afgelopen zeven jaar in Engeland met een importeur. Die nam na het referendum een paar maatregelen waar wij het niet mee eens waren. Hij ging bijvoorbeeld snijden in het aantal verkopers. Dat zou ons omzet kosten.”

Die defensieve houding zag Stuy veel na het referendum. ,,Maar wij gingen tegen de stroom in, en waren assertief om onze omzet te waarborgen. We zijn het daarom zelf gaan doen.”


Prijs van NBCC

Die mentaliteit werd vorige week beloond door de Netherlands British Chamber of Commerce (NBCC), de Brits-Nederlandse Kamer van Koophandel. Die organisatie steunt Nederlandse bedrijven met hun handel in het VK. Bij de jaarlijkse Netherlands British Chamber of Commerce (NBCC) Awards kreeg Anker Stuy de prijs voor beste mkb’er. De NBCC waardeerde het lef dat de verfmaker toonde door een vestiging in Engeland te openen waar anderen zich juist terugtrokken.

De vraag of de groei ondanks de brexit is behaald, vindt Stuy lastig te beantwoorden. ,,Zonder de brexit waren de kaarten natuurlijk anders geschud. Daar kan ik eigenlijk geen zinnig woord over zeggen.” Wel is duidelijk dat de brexit sommige dingen lastiger heeft gemaakt. ,,Er is meer papierwerk. En door de douaneformaliteit is de levertijd verlengd van een week naar tien à elf dagen.”

Maar voor Anker Stuy wegen de voordelen op tegen de nadelen. Ook in het VK is de vraag naar bouwproducten groeiende. ,,Het VK heeft zestig miljoen inwoners. Die gaan daar niet zo maar weg. En je ziet mooie groeicijfers in Engeland. Concurrerende bedrijven wilden eerst afwachten hoe het zou komen. Maar wij hebben onze investeringen laten doorgaan. En dat wordt nu beloond.”


Handel daalde

Of bedrijven in andere markten ook zo’n beloning had gewacht, is de vraag. Eurostat, het EU-statistiekbureau, berekende dat de handel tussen de EU en het VK sterk gedaald is ten opzichte van vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam de Nederlandse export naar het VK toe, maar de import af. Wel maakt de coronacrisis het lastig om de gevolgen te berekenen, en zijn sommige gevolgen pas later merkbaar omdat enkele maatregelen nog ingevoerd moeten worden.

Anker Stuy is in ieder geval een bedrijf dat er nog weinig van merkt. Dat komt volgens Stuy ook omdat de Friese mentaliteit wordt gewaardeerd in Engeland. ,,Waar je voor staat, dat doe je ook. Het is een combinatie van product, service en mentaliteit.”


Philips, Rabobank en Unilever

Bij de prijsuitreiking staat de naam van Anker Stuy uit Terwispel tussen die van Philips, Rabobank en Unilever. ,,Dat is een mooi rijtje. Maar het is wel jammer dat het een online uitreiking was, want ik had graag in het echt naast die mannen en vrouwen gezeten.”