De vlag gaat uit bij de Harlinger Tegelfabriek na afronden prestigieuze klus bij kasteel Nyborg in Denemarken

Met het vertrek van de laatste pallet met tienduizenden handgemaakte tegels, ook wel estriken genoemd, zit de grote en belangrijke klus van de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek voor het Deense kasteel Nyborg erop.

Directeur van de Harlinger Tegelfabriek bij een andere opdracht.

Directeur van de Harlinger Tegelfabriek bij een andere opdracht. Foto: Dick Manshande

Eigenaar Rikus Oswald vermoedt dat de bijna honderdduizend estriken allemaal wel één keer door zijn handen zijn gegaan. ,,Alles is handwerk geweest. Van het maken van de houten mallen tot aan het bakken en glazuren van de tegels. Maar ook het stapelen en verpakken. Dus tel maar na.”

Het werk voor het koninklijke kasteel Nyborg in de gelijknamige Deense plaats was vorig jaar ook al reden om de vlag uit te hangen bij het bedrijf. Maar nu het werk er in de werkplaats op zit, is er opnieuw een argument voor taart en koffie. ,,We hebben onze handen nu weer vrij voor andere klussen”, zegt Oswald, die de opdracht vanuit de Deense regering eervol maar ook intensief vond.

Harlinger makelij

Als enige buitenlandse partij werd de Harlinger Tegelfabriek toegelaten tot het team dat kasteel Nyborg, waar de koninklijke familie van Denemarken een tijd zetelde en waar de Deense grondwet werd opgesteld, mocht renoveren. De Harlingers waren verantwoordelijk voor al het tegelwerk binnenin. Dat is niet vreemd, omdat Oswald vermoedt dat het oude tegelwerk ook van Harlinger makelij kan zijn. ,,Wat betreft het formaat en het uiterlijk van de oorspronkelijke tegels, is het zelfs heel aannemelijk. Er vertrok in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw regelmatig een schip met Harlinger vracht richting Duitsland en Denemarken. Ik zou er niet verbaasd om zijn.”

Hij was blij dat de opdracht zijn kant opkwam en niet naar de lagelonenlanden, die ook een gooi naar de opdracht deden. ,,Een paar referenties en telefoontjes verder, en de keuze viel op ons.” Dat betekende dat er op de werkplaats direct werk aan de winkel was. In overleg met de Deense monumentenzorg werd gekozen voor vier houten mallen en twee kleuren. ,,Alles moest met de hand worden gemaakt, maar zo werken wij altijd”, vertelt Oswald. ,,Het enige probleem was om mensen te vinden die dat werk kunnen doen.”

Doorzetters

Want goede vakmensen zijn tegenwoordig nog een zeldzaamheid, ziet de directeur tot zijn verdriet. ,,Je hebt ook doorzetters nodig, want tegels bakken en op maat maken daar heb je ervaring voor nodig. Je moet in het begin accepteren dat het vaak niet lukt.” Momenteel werken er twaalf mensen bij de tegelfabriek. Dat zijn er eigenlijk nog steeds zes te weinig.

Deze mensen kunnen nu aan de slag met nieuwe opdrachten. Oswald geeft toe dat de Deense klus betekende dat andere opdrachten in de wacht kwamen te staan. ,,De opdracht heeft het afgelopen jaar in totaal voor vier mensen fulltime werk opgeleverd.”

Tegelzetbedrijf

Nu het werk er in Harlingen op zit, begint in Nyborg misschien wel het meest spannende werk: de tegels worden gelegd. Dit is uitbesteed aan een Deens tegelzetbedrijf. Oswald heeft er wel vertrouwen in. ,,Ik wilde niet met zomaar een tegelzetbedrijf in zee gaan, maar de garantie dat de tegelzetters ons werk goed voortzetten. Het contact is daarom intensief geweest. Er zijn proefvloeren gelegd met verschillende mozaïeken. Ik ben er nog steeds bij betrokken.”

Het kasteel wordt zoals het nu lijkt in het voorjaar van 2022 heropend door de Deense koning. ,,Het idee is dat het weer opengaat voor publiek.” Zelf heeft Oswald al een voorproefje gezien van hoe het gaat worden. ,,Maar dat mag niet naar buiten, daar zijn ze heel strikt in. Dus daar houden we ons dan maar aan.”