Hoe je duurzaam kunt boeren mét een duurzaam inkomen: daarvoor kun je inspiratie opdoen op Utopia Eiland op de Floriade

Land- en vooral tuinbouw laten op de Floriade in Almere zien hoe de sector er duurzamer uit kan zien. Daarbij is niet alleen aandacht voor de natuur en het herstel van ecosystemen. Om een andere vorm van landbouw op langere termijn te laten slagen, is ook voldoende inkomen nodig. En dat kan volgens Xavier San Giorgi heel goed. Hij laat dit in drie verschillende landschappen zien op zijn Utopia Eiland.

Utopia Eiland op de Floriade.

Utopia Eiland op de Floriade. Foto: Shutterstock

De ontwerper en curator van Utopia Eiland, onderdeel van de Floriade, is al enkele jaren geleden begonnen met het inspiratie- en educatieproject. Het project wordt door verschillende overheden, een grote groep van vrijwilligers en organisaties, en het ministerie van Landbouw gesteund. Nadat de Floriade in oktober is afgelopen gaat hij met zijn Stichting Weerwoud zelf nog minimaal tien jaar door met het project.

,,Er ligt een belangrijke uitdaging om te werken aan ecosysteemherstel, binnen en buiten de landbouw. In de afgelopen decennia heeft er een enorme ecologische achteruitgang plaatsgevonden. We zijn op aarde als mens in ons werken zo dominant geworden dat we de beschermende werking van de natuur uit het oog zijn verloren. Als we het herstel van ecosystemen niet verweven, van stad tot platteland, kunnen we ook niet goed omgaan met de klimaatverandering en dat terugdraaien.”

In het Weerwater bij Almere zijn op Utopia Eiland verschillende landschappen te zien waarin op verschillende wijze voedsel wordt verbouwd. Er is een Schoolplein, waar vooral kinderen kunnen leren en ervaren hoe gemakkelijk het is om voedsel te verbouwen; er is een Voedselbos waar bezoekers meer informatie krijgen over de belangrijke functies van een bos en voedselproductie die daarin mogelijk is; en er is een Agroforestry-perceel.

Nieuws

Meest gelezen

menu