Zonnepanelenmonteur ESBE uit Heerenveen gaat door na faillissement, maar minstens de helft van het aantal banen verdwijnt

Zonnepanelenbedrijf ESBE Europe Solartechniek uit Heerenveen gaat een doorstart maken. Dat gebeurt wel in een afgeslankte vorm. Het bedrijf ging een kleine maand geleden failliet.

Een woning met zonnepanelen.

Een woning met zonnepanelen. Foto: ANP

Al snel na het faillissement meldden zich zo’n twintig overnamekandidaten. Curator Christian Geffroy van Dommerholt Advocaten kwam recent tot een akkoord met Klaas Meijer en zijn zoons Nick en Tobias Meijer. Zij waren mede-eigenaren toen het bedrijf failliet ging. Twee andere voormalige eigenaren zijn straks niet meer betrokken bij het bedrijf, volgens advocaat Anke Speerstra (collega van Geffroy en ook betrokken bij het dossier), na goed overleg.

Afgeslankte vorm

Het bedrijf gaat verder in afgeslankte vorm. Mogelijk vervalt de vestiging in Vaassen (Gld.). Ook ESBE Academy, waar monteurs werden opgeleid, wordt gestaakt. ,,Dat is best een ambitieus project geweest, en kwam door corona op zijn gat te liggen. Ze willen zich nu richten op het monteren van zonnepanelen”, aldus Speerstra. Hoeveel van het personeel (64 mensen) meegaat is nog niet duidelijk, maar Speerstra denkt dat dit maximaal de helft van de medewerkers zal zijn.

Er ligt een schuldenlast van vijf miljoen euro, en volgens Speerstra blijft het grootste deel van de crediteuren gedupeerd. ,,Het gaat om een doorstart van de activa. De voorraad en de inventaris zijn gekocht. De crediteuren worden niet overgedragen.”

Hoogste bod

Geffroy koos voor de familie Meijer omdat zij met het hoogste bod kwamen. ,,Andere kandidaten wilden bijvoorbeeld alleen het personeel of de voorraad overnemen”, vertelt Speerstra. Volgens de eigenaren kwam het bedrijf in de problemen door de coronapandemie, en doordat enkele grote projecten niet doorgingen of verlies lieten. Volgens Speerstra wordt de oorzaak nog nader onderzocht. Als daaruit blijkt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, maakt dat niet uit voor de overname. Wel kan de schuld dan op de eigenaren verhaald worden.

Geffroy en zijn collega’s hebben de werkzaamheden van ESBE de afgelopen periode voortgezet. Projecten die nog bezig waren, worden nu door de Meijers afgerond.