Een kleine stoelendans onder winkeliers in Burgum: kringloopwinkel en fietsenzaak verhuizen

In Burgum vindt een kleine stoelendans onder winkeliers plaats. Verschillende winkels verhuizen.

 Iede de Boer van Tweewielers De Boer in Burgum.

Iede de Boer van Tweewielers De Boer in Burgum. Foto: Marchje Andringa

De kringloopwinkel verhuist naar het pand van Tweewielers De Boer. Eigenaar Iede de Boer zet de fietsenzaak voort in een schuur bij zijn huis, met een verkooppunt bij garage Bouma & Sepp. Bovendien gaat De Boer een samenwerking aan met koffie-lunchroom De Ferbining in Feanwâlden, die vandaag de deuren opent.

Van de verhuiscarrousel profiteert iedereen, denkt Iede de Boer van De Boer Tweewielers. ,, Ik wilde het wat rustiger aandoen. Ik heb al veertig jaar een winkel en wil ook wel eens een zaterdag vrij zijn, dus leek me dit een mooie oplossing. En de kringloopwinkel groeide uit zijn jasje in het oude pand in Burgum.”

Elektrische fietsen

De Boer zit sinds 2005 aan de Mr. M.W. Oppedijk van Veenweg. Maar voortaan repareert hij fietsen in een schuur bij zijn huis aan de Burgumerdaam in Burgum, die ook als magazijn dienst doet. ,,Wat betreft de verkoop ga ik me specialiseren in elektrische fietsen. Die ga ik ook verhuren.”

Die verkoop en verhuur van fietsen gaat via garage Bouma & Sepp, vlak tegenover de werkplaats. Opvallend is de samenwerking met De Ferbining, de koffie- en lunchroom bij het station van Feanwâlden. Vandaag opent het bedrijf van Martina Tolsma en Gooitzen Hager de deuren. Het biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kaas

,,Wij willen niet alleen die groep mensen een werkplek bieden, maar zoeken ook zo veel mogelijk samenwerking met lokale ondernemers”, vertelt Tolsma. ,,Zo nemen we kaas en andere zuivelproducten uit de regio af. Feanwâlden heeft geen fietsenhandel, maar er is zeker wel behoefte aan een fietsreparateur. Met de samenwerking met De Boer denken we daarin te kunnen voorzien.”

Vanaf september komt er een pendeldienst tussen De Ferbining en de fietsenmakerij van De Boer. Tolsma: ,,Mensen kunnen hun kapotte fiets bij ons inleveren en wij zorgen ervoor dat die naar Burgum gaat en gerepareerd en wel weer terugkomt.”

De beide bedrijven kunnen elkaar volgens haar ook helpen met de fietsverhuur. ,,Toeristen kunnen, net als bij De Boer, ook bij ons fietsen huren. Mochten wij door onze voorraad heen zijn dan kunnen ze bij hem terecht en vice versa.”

Vrije zaterdag

De fietsverhuur bijt niet met De Boers streven naar een vrije zaterdag. ,,We zetten een online systeem op waarbij mensen op vrijdagmiddag de fiets kunnen ophalen en maandagochtend terugbrengen.”

Hij zit nu midden in de verhuizing van zijn winkel. ,,Volgende week gaan we weer open.”

Bij de kringloopwinkel duurt het wat langer. Die opent de deuren pas na de zomervakantie. Gisteren tekende stichting Omrin Estafette het huurcontract voor het pand waar De Boer in zat. De komende weken wordt het gebouw verbouwd en verduurzaamd.

Boulevard

Volgens de Stichting groeide de kringloopwinkel die in het voormalige postkantoor in Burgum zat uit zijn jasje. In het nieuwe pand is er volgens Omrin Estafette ruimte genoeg om er, net als in Leeuwarden een recycleboulevard te maken. Bij dit ‘kringloop 2.0’-concept maken bijvoorbeeld bedrijven samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gerecyclede producten van afval.