Een woning kopen in Fryslân is nu zelfs lastig als je je zaakjes perfect op orde hebt, zo merkt Jeroen de Haan (26) uit Sneek

Een voltijdsbaan, geen schulden, een potje spaargeld en ouders die kunnen helpen. Eigenlijk heeft Jeroen de Haan (26) uit Sneek alles perfect voor elkaar om een huis te kunnen kopen. Maar in de huidige markt is dat niettemin bijna onmogelijk.

Starter op de woningmarkt Jeroen de Haan (26) voor zijn huurhuis in Sneek.

Starter op de woningmarkt Jeroen de Haan (26) voor zijn huurhuis in Sneek. Foto: niels de vries

De Haan, allround medewerker bij winkel Halfords in zijn woonplaats, vindt zelf dat hij nog mazzel heeft. Sinds een paar maanden heeft hij een huurwoning in Sneek. De woningcorporatie kreeg 148 reacties toen het huis vrijkwam, en Jeroen werd ingeloot. ,,Ik heb er net tussen kunnen komen. Anders had ik terug gemoeten naar mijn ouders, want ik moest uit de huurwoning in de particuliere sector waar ik eerst woonde.”

Een eigen plekje

Als het om koopwoningen gaat heeft hij die mazzel nog niet gehad. Zo’n anderhalf jaar zoekt hij nu naar een huis. ,,Het lijkt mij fijn om een plek voor mijzelf te hebben”, legt hij uit. ,,Ik betaal nu elke maand huur, maar het huis wordt nooit van mij en ik bouw niets op. En bij een koopwoning zijn de maandlasten 400 à 500 euro. Ik betaal nu 600 euro aan huur. En hiervoor zelfs 650 euro.”

Hij zoekt een woning in Sneek. Gesprekken met hypotheekadviseurs stemden hem bij voorbaat al weinig hoopvol. ,,Dat viel tegen. Als je kijkt naar wat je aan hypotheek mag betalen per maand, dan was dat toen maximaal 470 euro. Maar als je 800 euro aan huur moet betalen, is er niemand die een vraag stelt.”

Beller nummer 72

De Haan kon ten tijde van het gesprek 132.000 euro lenen. Inmiddels is dat 150.000 euro omdat hij een andere baan heeft. Maar het aanbod in die prijscategorie op de woningmarkt blijft pover. ,,En als er iets is, is 150.000 vaak de vraagprijs. En die wordt altijd overboden.” Door het geringe aanbod, heeft hij nog maar vijf huizen bekeken. ,,Een bezichtiging krijgen is al lastig. Ik belde een keer 48 uur nadat een woning online kwam. Ik was toen nummer 72, zei de makelaar. Als het online komt, moet je razendsnel zijn.”

Drie keer deed de Sneker een bod. ,,Eén keer zelfs 10 procent boven de vraagprijs. Ik was toen wanhopig omdat ik mijn huurhuis uit moest. Toen ik het niet kreeg, was dat gigantisch frustrerend. Toen zakte de moed wel in de schoenen.” In ieder geval één keer legde hij het af tegen een investeringsmaatschappij. ,,Een paar weken later stond dat huis te huur voor negenhonderd euro.”

Meer starters in moeilijkheden

De Haan is niet de enige starter die moeite heeft een woning te vinden. Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis ondervindt ruim 80 procent van de starters moeilijkheden bij de woningzoektocht, en volgens Aedes (de koepel van woningcorporaties) worden starters steeds vaker richting de particuliere woonsector gedwongen door de woningkrapte.

,,Ik ken meer jongens van mijn leeftijd die een huis willen kopen, maar het lastig vinden”, vertelt Jeroen. ,,Zij zijn net als ik alleen. Als je met zijn tweeën bent, en je werkt allebei, scheelt dat gigantisch in je mogelijkheden.”

Nu de winkelmedewerker voor langere tijd weer een huurwoning heeft, zoekt hij iets minder fanatiek. ,,Ik heb het nog niet opgegeven, maar de druk ligt wel lager. Ik ga niet meer wanhopig op alles bieden. Maar ik houd het wel goed in de gaten.” Een klein rijtjeshuisje is wat hem betreft prima. ,,En ik wil ook best zelf wat doen. Het laatste huis waar ik op bood, was echt een bouwval.”

Naast de bereidheid tot klussen en een voltijdsbaan, heeft De Haan meer zaken die voor hem spreken bij de koop van een woning. ,,Ik heb aardig gespaard, en mijn ouders willen desnoods wel wat lenen. En ik heb geen studieschuld of bkr-registratie voor mijn telefoon. Ik ben compleet schoon, om het zo maar te noemen. Ik ken ook meer jongens die het precies hebben zoals ik, en geen huis kunnen vinden. Als ik nou de enige was die het lukt, had het aan mij gelegen. Maar dat idee heb ik nu absoluut niet.”