Een woningfabriek? Jorritsma Bouw uit Bolsward begint er niet aan, en wil de woningkrapte op een andere manier te lijf

De woningfabriek, waar huizen in sneltreinvaart worden gemaakt, is in opkomst, als antwoord op het tekort aan woningen. Maar bouwbedrijf Jorritsma Bouw uit Bolsward betwijfelt de duurzaamheid en flexibiliteit van zo’n fabriek, en kiest voor een andere oplossing.

 Woningen in Kollumerzwaag, die Jorritsma Bouw uit Bolsward al bouwde met het nieuwe woonconcept

Woningen in Kollumerzwaag, die Jorritsma Bouw uit Bolsward al bouwde met het nieuwe woonconcept Foto: Jorritsma Bouw

Er moeten de komende jaren veel huizen gebouwd worden. Heel veel. Tot 2030 moeten er bijna 900.000 huizen bijkomen in Nederland, berekende de rijksoverheid recent.

Het is de vraag of de traditionele huizenbouw dat aantal woningen tijdig kan opleveren. Bouwbedrijven zoeken daarom naar oplossingen. Een daarvan is de zogeheten woningfabriek. De bouw van een woning gebeurt dan nauwelijks nog op de bouwlocatie zelf, maar verhuist bijna volledig naar de fabriek. De onderdelen van zo’n prefabhuis kunnen in groten getale in de fabriek worden gebouwd, en een huis wordt dan als een Ikea-pakket in één dag afgebouwd. Onder meer Van Wijnen bouwt zo’n fabriek, in Heerenveen.

Tekort bouwgrond

Volgens algemeen directeur Hans Jorritsma van Jorritsma Bouw is de kern van het woningprobleem niet het bouwtempo. ,,Dat is het tekort aan bouwgrond”, meldt hij in een persbericht. Een woningfabriek ziet hij daarom niet als de oplossing. Ook speelt mee dat zo’n fabriek ‘ketenpartners buiten sluit’.

Jorritsma wil juist nauw samenwerken met die ketenpartners, legt Henk Rozema (Divisiemanager Wonen) uit. Zijn bedrijf bedacht een ander concept, dat de komende jaren wordt uitgebreid. ,,Wat wij doen is gebruik maken van halffabricaten van ketenpartners. Daar werken we al jaren mee samen, en het proces is inmiddels een geoliede machine.”

Halffabricaten

Klanten kunnen bij Jorritsma aangeven wat zij willen, en Jorritsma stelt dat vervolgens samen met als basis de halffabricaten van partners. Het voordeel daarvan is volgens Rozema dat er meer maatwerk mogelijk is. ,,Uit een fabriek komen vaak allemaal dezelfde woningen. Bij ons kunnen we woningen ook snel neerzetten, maar kan een huis ook een meter langer worden als dat moet. Of met een extra kozijn, of een andere gevel.” In een fabriek kan dat volgens Rozema ook wel. ,,Maar dan wordt een huis veel duurder.” Jorritsma kan zich ook sneller aanpassen aan veranderende regelgeving, denkt het bedrijf.

Een ander voordeel van het concept van Jorritsma is dat de kracht van ketenpartners beter benut wordt. ,,De partijen waarmee wij samenwerken blijven innoveren. En een toeleverancier die gevels levert, kan dat beter dan wij.”

Hij beaamt dat een woningfabriek sneller kan zijn, als een continue stroom van woningen geleverd kan worden. ,,Maar dat komt in de praktijk niet vaak voor. En het oplossen van het woningtekort zit niet in enkele dagen of weken.”