Energierekening in Fryslân ligt boven landelijk gemiddelde, onder meer omdat hier vrij weinig kleine (huur)appartementen zijn

Het plaatsen van radiatorfolie bij een radiator om energie te besparen. Foto: ANP
Het bedrijf heeft onderzoek gedaan naar verschillen in energiekosten tussen Nederlandse provincies en gemeenten door gebruik te maken van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij werkte het met de meest recente cijfers van huishoudelijk energiegebruik (gas en elektrisch) per gemeente uit 2020 en tarieven van maart dit jaar. Er is ook rekening gehouden met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming.
Zonneplan concludeert dat huishoudens in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn gezinnen in de rest van het land. Als verklaring voert het bedrijf aan dat er in de grote steden meer mensen in kleinere (huur)appartementen wonen: die gebruiken minder energie dan bewoners van andere woningen. Op het platteland staan juist vaker grotere eengezinswoningen waarvan de verwarming juist veel energie kost.
Leeuwarden laagst
In Fryslân is dat verschil ook duidelijk waarneembaar, blijkt uit het overzicht dat woensdag naar buiten is gebracht. In Leeuwarden liggen de gemiddelde jaarlijkse energiekosten rond de 3800 euro. Harlingen volgt daarna met een gemiddelde energierekening van 4000 euro. Waddengemeenten Ameland en Terschelling zitten op het hoogste niveau met respectievelijk 5300 euro en 4900 euro, mede door het relatief grote aandeel grote woningen. Daarna volgen de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf met bedragen net onder de 5000 euro. Alle andere gemeenten zitten gemiddeld tussen de ruim 4300 en 4700 euro per huishouden jaar.
Lees ook
Vacatures
Werkvoorbereider Infra
Geomaat

(Persoonlijk) begeleider
Trajectum

Werken op de SEH, OK of IC?
Ommelander Ziekenhuis Groningen
