FNV zet A-ware en FrieslandCampina onder druk om betere cao: werknemers beginnen later en stoppen eerder

Vakbond FNV zet FrieslandCampina en kaasspecialist Royal A-ware onder druk voor betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de kaassector. Medewerkers van FrieslandCampina Kaas in Wolvega gaan zondagavond twee uur later aan het werk en stoppen met overwerken.

Kazen in een kaasfabriek.

Kazen in een kaasfabriek. Foto: ANP

Omdat het niet lukt om een sectorbrede cao voor het Kaaspakhuisbedrijf af te sluiten, wil de vakbond eigen afspraken met grote werkgevers in die branche.

Medewerkers van FrieslandCampina Kaas in Wolvega gaan vanaf zondag actievoeren voor een eigen cao. Zij zijn zondagavond twee uur later aan het werk gegaan, niet om 20 maar om 22 uur. Ze stoppen daarnaast met overwerken. Volgens FNV volgen er volgende week ook stakingen bij A-ware.

Stukgelopen onderhandelingen

De onderhandelingen over de cao Kaaspakhuisbedrijf, waar zo’n 4500 mensen onder vallen, tussen werkgeversorganisatie GemZu en vakbonden CNV en FNV liepen in april stuk. ,,Het zou erop neerkomen dat de medewerkers in de kaassector er in koopkracht op achteruitgaan”, aldus bestuurder FNV Voedingsindustrie Ron Vos.

FNV eist 10 procent meer loon over twee jaar, gunstiger pensioenafspraken en personeel dat zwaar werk doet moet eerder kunnen stoppen.

GemZu erkent dat onrust nu het laatste is wat de sector kan gebruiken, maar noemt de eisen van de bonden te gortig. Een woordvoerder benadrukt dat vorig jaar ondanks de crisis een afspraak met de bonden voor 2,75 procent meer loon is doorgevoerd. Verschillende kaasbedrijven kampten met vraaguitval door de sluiting van de horeca.

Logistieke aanpassingen

FrieslandCampina zei zondag logistieke aanpassingen te doen om de acties het hoofd te kunnen bieden. De zuivelonderneming zegt geen reden te zien af te wijken van de sectorafspraken.

Bij de kaasfabriek in Wolvega werken zo’n 220 mensen. Als de bedrijfsleiding van de huidige acties niet onder de indruk is, zullen hardere acties volgen, aldus de FNV.